SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

Çilek’te maliyetlerden nasibini aldı

Son Güncelleme :

2023-07-28 13:45:32

Çilek’te maliyetlerden nasibini aldı

Batman'ın Sason İlçesinde çilek hasadına devam eden çiftçiler, 6 Şubat'ta yaşanan ve Türkiye'de 11 ili etkileyen deprem ve artan maliyetlerden sonra çilek ekiminde azalma olduğunu söyledi.

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem, havaların aşırı ısınması ve maliyetlerin artması, çilek üretimini ve satışını olumsuz yönde etkilediğini ifade eden üreticiler, en fazla çilek satışı yaptıkları Malatya'ya ise yaşanan depremden dolayı eskisi gibi çilek gönderemediklerini belirti.

Batman'ın Sason İlçesi Demetevler Mahallesi’nde çilek hasadına devam eden çiftçiler, hasat ettikleri çileklerini deprem ve aşırı hava sıcaklığı nedeniyle değerinde satamadıklarını söyledi.

İlk hasat zamanında çileğin kilosunu 15 ila 20 lira arasında sattıklarını belirten yetiştiriciler, havaların ısınması ve diğer yaz ürünlerinin de yetişmesiyle çilek fiyatının 10 ila 15 lira kadar düştüğünü belirtti.

Başta akaryakıt olmak üzere diğer tarımsal ürünlerde artan fiyatların çilek üretimini olumsuz etkilediğini belirten çiftçiler, diğer senelere göre çilek üretiminde düşüş yaşandığına dikkat çekti.

"DEPREMDEN DOLAYI BU SENE MALATYA'YA FAZLA ÇİLEK GÖNDEREMEDİK"

Son günlerde hava sıcaklığının artmasının çilek satışlarını olumsuz etkilediğini belirten Faysal Erdem, "Çilek üretimi yapıyoruz. Hava sıcaklığından dolayı satışlarımızda biraz sıkıntı yaşıyoruz. Diğer meyvelerin de çıkması satışlarımızı etkiliyor. Genelde ilkbahar ve sonbaharda çilek ekimleri yapılıyor ama genelde sonbaharda ekiyoruz. Kasım ve Aralık aylarına kadar da çilek ekimi yapılabiliyor. Genelde sabah namazından sonra ve akşam üzerleri çilek kesimlerini yapıyoruz. Müşterilerimiz çileklerini gelip buradan alıyorlar. Müşterilerimizin geneli Batman, Diyarbakır, Elazığ, Malatya gibi illerden geliyorlar. Daha önce Malatya'ya çilek çok gönderiyorduk ama depremden dolayı bu sene Malatya'ya fazla çilek gönderemedik." ifadelerini kullandı.

"ARTAN MALİYETLER ÇİLEK EKİMİNİ AZALTTI"

Artan maliyetler karşısında çilek ekiminin diğer yıllara göre azaldığına değinen Erdem, "Bu sene gübre maliyetleri ve sulama elektrik maliyetleri bizi biraz zorluyor. Devlet çilek ekiminde maliyetin yüzde 35'ini karşılıyor ama gübre maliyetleri ve işçilik masraflarımız artmış durumdadır. Maliyetler artınca çilek ekimi eski yıllara göre azalmış durumdadır." şeklinde konuştu.

"ÇİLEK FİYATINDAN MEMNUN DEĞİLİZ"

Diğer ürünlere göre çilek fiyatının düşük olduğuna değinen çiftçi Hadi Erdem ise şunları söyledi: "4 senedir çilek ekiyoruz. Çilek hasadı kış aylarına kadar sürüyor. Çilekten önce bu tarlamızda meyve ağaçları ektik. Tarlamızda birçok meyve ağacımız var. Günde yaklaşık 100 kilo çilek toplayabiliyoruz. Kış aylarına kadar çilek hasadımız sürüyor. Çileklerimizi buraya gelen tüccarlara veriyoruz. Onlar da buradan Malatya, Muş, Van, Elazığ ve birçok ile götürüyorlar. Bu sene çilek fiyatından memnun değiliz. Çünkü diğer ürünlerde yaşanan fiyat artışı karşısında çilek fiyatı düşük kaldı. Şu ana kadar çileğin kilosunu 15 ve 20 liradan veriyorduk ama şu anda 10 ila 16 liraya kadar düşmüş durumdadır." 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.