SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

Hafife alınan tehlike: Yaz depresyonu

Son yıllarda yapılan araştırmalar, insanların yaz aylarında da mevsimsel depresyon riskiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar bazı kişilerin yılın en canlı günlerinde yaz depresyonuna girebildiğini belirtiyor.

Son Güncelleme :

2023-08-01 13:00:55

Hafife alınan tehlike: Yaz depresyonu

Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu olarak adlandırılan bu durumla ilgili açıklamada bulunan Psikiyatri Uzmanı Fatih Sağlam, “Diğer depresyonlarda olduğu gibi genetik yatkınlık, stres, ruhsal hastalıkların varlığı, travma öyküsü, alkol madde kullanımı gibi sebeplerin Yaz Depresyonunun altta yatan nedenler olduğuna dikkat çekti.

Yaz Depresyonu nedir?

Normalde depresyonun kış aylarında daha sık görüldüğüne dikkat çeken Sağlam, "Havanın kararması, güneşli günlerin azalması daha çok bu duygu durumu bozukluğuna neden oluyor. Yaz Depresyonunda ise daha nadir görülmekle beraber gün süresinin uzaması, uyku süresinin azalması meletolin dediğimiz hormon salgılamasının azalması nedeniyle bazı hastalar ama nadir olmak koşuluyla depresyon şeklinde görülebiliyor." dedi.

Yaz depresyonu belirtileri

Yaz depresyonu geçirilenlerde mutsuzluk, keyifsizlik en başlı belirtiler olduğunu ifade eden Sağlam, "İştah, kilo kaybı, uyku düzensizliği, sinirlilik hali, kaygı, huzursuzluk gibi belirtiler görülebiliyor. Tabi bunu normal bir sıcaklık bunalımı ile karıştırmamak lazım. Havalar sıcak, bunalma olabilir. Sıcaklık nedeni ile terleme olabilir, bu durum ile yaz depresyonu farklıdır. Yaz depresyonunda iştah kaybı, kilo kaybı, mutsuzluk, yaptığınız şeylerden tat alamama. Bunlar bunalmada daha az gördüğümüz durumlardır." bilgisini paylaştı.

Tedavi için neler yapmak gereklidir?

Normal tedavisinin yapıldığını ama spesifik olarak şu önerilerde bulunabileceğini dile getiren Sağlam, "Uyku düzeninin iyi olması gerekir. Meletolin dediğimiz hormon gece salgılanıyor, gündüz uykusunda çok salgılanmıyor. Yazda gece süresi kısaldığı için eğer uyku da düzensizse o az sürede yeterince Meletolin salgılanamayabiliyor. Uyku düzeninizin mutlaka tam olması lazım. Sıvı alımının, beslenmenin sağlanması, mümkünse sık duş alınması, içe kapanmak yerine bir şeylerle meşgul olmak depresyonu atlatmak için ideal yöntemlerdir." dedi.

 

Sebepleri nelerdir?

Diğer depresyonlarda olduğu gibi genetik yatkınlık, stres, ruhsal hastalıkların varlığı, travma öyküsü gibi sebeplerin Yaz Depresyonunda altta yatan nedenler olduğuna dikkat çeken Sağlam, "biraz daha nadir görülüyor ve yaz bunaltısı ile karıştırılmamalı." uyarısında bulundu

Yaz Depresyonuna yakalanmamak için ne yapmalı?

Yaz Depresyonuyla ilgili teşhis ve uyku düzenine dikkat edilmesi önerisinde bulunan Sağlam, "İmkanlar dahilinde daha serin yerlere seyahat etmenin faydası olacaktır. Sık sık soğuk duş almak öneriler arasında. Beslenme ve uyku en dikkat etmemiz gereken durum. Egzersiz düzenli yapılırsa faydalı olacaktır. Hatta yazın yüzme egzersizi daha faydalı bir egzersizdir. Çünkü diğer egzersizler terletiyor ve vücut sıcaklığının artmasına neden oluyor. Yüzme daha faydalı bir egzersiz ve vücuttaki kasları çalıştırıyor. Tüm bunlara rağmen toparlanamıyorsa, günlük hayatı çok belirgin bir şekilde etkiliyorsa, intihar düşünceleri gelmeye başladıysa, hiçbir aktiviteyi yapamıyorsa profesyonel bir danışmana başvurması doğru olur." ifadelerini kullandı. 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.