“PARA POLİTİKASINDA RASYONELLEŞMEYE DOĞRU GİDİYORUZ”
Şimşek, “Yeni dönemde bizim en büyük önceliğimiz makro finansal istikrarın pekiştirilmesidir. Eylül’ün başında orta vadeli programı açıklayacağız. Enflasyonu tek hanelere düşürmek için bütün politika araçlarını kullanacağız. Yatırım ve üretim için istihdam ve ihracat lazım. Bu döngü Türkiye’yi müreffeh yapacaktır. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde iç talebi yeniden dengelememiz gerekiyor. Sürdürülebilir yüksek büyüme için mutlaka yatırım, istihdam, üretim ve ihracat döngüsünü önceliklendirmeliyiz. Bu konuda kararlıyız. Vergi, kredi ve teşvik politikasını bu hususları ona göre şekillendireceğiz” dedi.
Bakan Şimşek, Batman Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren All Alçı AR-GE Merkezi'nin açılışı amacıyla düzenlenen törende, önemli bir teknoloji üssünün, bir AR-GE Merkezinin açılışı vesilesiyle bir arada bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi.
İhracat reeskont kredilerini günlük 5 katına çıkartma kararı aldıklarını vurgulayan Şimşek, “Enflasyon politikasını Merkez Bankası paylaştı. 2024 ve sonrasında gerek para politikasını gerek maliye ve gerekse gelirler politikasını bu çerçevede şekillendireceğiz. Enflasyonu tekrar tek hanelere düşürmek için bütün politika araçlarını kullanacağız. İhracat reeskont kredilerini günlük 5 katına çıkartma kararı aldık. Dolayısıyla ihracatçının finansmana erişim sorununu önemli ölçüde çözeceğiz” dedi.
“EYLÜL BAŞINDA ORTA VADELİ PROGRAMI AÇIKLAYACAĞIZ”
Para politikasında bir rasyonelleşmeye gittiklerinin altını çizen Şimşek, “Yeni dönemde bizim en büyük önceliğimiz makro finansal istikrarın pekiştirilmesi. Para politikasında rasyonelleşmeye doğru gidiyoruz. Maliye politikasında deprem etkisi bir kerelik bir etkidir, onun dışında kalan alanda yine Türkiye’nin bütçe dengelerini maksim kriterleri ölçüsünde şekillendiriyoruz. Dolayısıyla bir taraftan mali disiplini tekrar tesis ediyoruz bir taraftan para politikasında enflasyonu tek haneye düşürecek bir çaba içerisine girmiş bulunmaktayız. Bunları destekleyecek bir de yapısal reform gündemimiz var. Eylül’ün başında orta vadeli programı açıklayacağız. Orta vadeli programda biz yapısal reformlar noktasında da yol haritamızı paylaşacağız. Dolayısıyla orta vadeli program hem özel sektör için hem kamu için önemli bir rehber, bir yol haritasını ifa edecek. Enflasyon politikasını Merkez Bankası paylaştı. 2024 ve sonrasında gerek para politikasını gerek maliye politikasını gerekse gelirler politikasını biz bu çerçevede şekillendireceğiz. Dolayısıyla enflasyon tekrar tek hanelere düşürmek için bütün politika araçlarını kullanacağız” dedi.
“REESKONT KREDİLERİNİ GÜNLÜK 5 KATINA ÇIKARTMA KARARI ALDIK”
Bakan Şimşek, fiyat istikrarının sağlanması ile Türkiye’nin büyüme yönünde ivme kazanabileceğini kaydetti.
İhracatın artırılmasına yönelik ihracatçının finansmana erişim sorununu çözmek için reeskont kredilerini 5 katına çıkardıklarının altını çizen Şimşek, şöyle devam etti, “Fiyat istikrarı sağlandığında ülkemizin çok daha hızlı büyüyeceğini geçmişte gösterdik. 1923-2002 arası ortalama büyümeye oranla son 20 yıldaki ortalama büyüme oranını karşılaştırdığınız zaman 1 puan daha yukarıdayız. Çünkü uzun bir süre enflasyonu tek hanede tutabildik. O büyüme potansiyelimizi, performansımızı artırdı. 1 puan diye geçiştirip durmayın 100 yıllık bir perspektifle baktığınız zaman Türkiye ekonomisi ölçeğinde 1 puan 1 trilyon dolara denk geliyor. Dolayısıyla ekonomimizi eğer biz fiyat istikrarını sağlayabilirsek ki bu konuda kararlıyız büyüme ivmemizi yukarıya çekebiliriz. Bu Türkiye’nin gelişmiş ülkelerle arayı daha hızlı kapatmasını sağlayacaktır. En büyük önceliğimiz ihracat. İhracat reeskont kredilerini şimdi günlük 5 katına çıkartma kararı aldık. Yani günlük 350 milyon lira civarında bir kaynak tahsis edilmişti şimdi biz onu günlük 1,5 milyara çıkartma kararı aldık. Dolayısıyla ihracatçının finansmana erişim sorununu önemli ölçüde çözeceğiz.”
“KÖRFEZDEN ÖNEMLİ İMKANLAR TÜRKİYE’YE TAHSİS EDİLECEK”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde körfez ülkelerine gerçekleştirilen ziyareti anımsatan Şimşek, bu ziyaretin kaynak noktasında önemli bir ziyaret olduğunu söyledi.
Körfezden gelecek kaynakları ihracatçıların finansman erişimine ulaşmasındaki engellerin kaldırılmasına kanalize edeceklerine vurgu yapan Şimşek, “Körfeze yaptığımız ziyaretlerde özellikle ihracatın finansmanını ön planda tuttuk. İnanıyorum ki körfezden çok önemli imkanlar Türkiye’ye tahsis edilecek. Dolayısıyla ihracatımızın finansmana erişim sorununu büyük ölçüde çözmüş olacağız. Esas önceliğimiz yatırım” dedi.
“İÇ TALEBİ DENGELEMEMİZ GEREKİYOR”
“Yatırım ve üretim için istihdam ve ihracat lazım” diyen Bakan Şimşek, şöyle devam etti, “Bu döngü Türkiye’yi müreffeh yapacaktır. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde iç talebi yeniden dengelememiz gerekiyor. Sadece krediyle, sadece iş taleple büyüye bir ekonomi sürdürülebilir bir yüksek büyümeyi yakalayamaz. Sürdürülebilir yüksek büyüme için mutlaka yatırım, istihdam, üretim ve ihracat döngüsünün öncelikle dirilmesi lazım. Bu konuda son derece kararlıyız. Vergi politikalarını, kredi politikalarını, teşvik politikalarını bütün bu hususları ona göre şekillendireceğiz.”
“ÜRETİMİN-İHRACATIN ÖNÜNDE BİR DARBOĞAZ YOK”
Doğu ve Güneydoğu’da yatırımcılara büyük destekler verildiğinin altını çizen Şimşek, “Bugün bir merkezin açılışı için bir aradayız. Düşük, orta düşük teknolojiden bahsetmiyoruz. Aslında ürün niteliği ön planda olan, bunu geliştirmeye yönelik bir ar-ge merkezinin açılışında beraberiz. Burada bütün bu sıçramayı yapmak için tüm koşullar var. Genç bir nüfus var, üniversitemiz var. Eğitime çok büyük yatırımlar yaptık. Beşeri sermaye anlamında Batman’ın potansiyeli büyük, alt yapıda eksiklik yok. Havayolundan karayolu bağlantısına kadar, demiryolu anlamında bütün altyapıya da ciddi yatırımlar yaptık. Önümüzdeki dönemde de bu yatırımlar devam edecek. Beşeri sermaye var ve eğitimli insan noktasında dışarıdan nitelikli insan da çekmemiz gerekiyor. Şuan buraya Almanya’dan gelen bile var. Dolayısıyla üretimin ve ihracatın önünde bir darboğaz yok. Yetişmiş eleman noktasında üniversitemiz buranın ihtiyaçlarına göre bölümlerini önceliklendiriyor. Teşvikte var, ar-ge merkezlerine çok ciddi teşvikler veriyoruz ama burada 100 lira yatırım yapana 6. Bölge olması hasebiyle 118 liralık destek veriyoruz. Kurumlar vergisinden, gelir vergisinde kadar, faiz teşvikinden KDV muafiyetine kadar bütün 6. Bölgedeki illerimize 12 yıla var teşvikler veriyoruz. Şimdi de geriye vizyon sahibi insanlara, girişimcilere ihtiyacımız var. Batman’da da bu girişimcilik ruhunu görüyoruz” ifadelerini kullandı.
“GAZİANTEP’TE BİR EKİP RUHU VAR”
Gaziantep’te yıllarca milletvekilliği yaptığına dikkat çeken Bakan Şimşek, orada bir ekip ruhunun olduğunu bunun da onlara kazandırdığını söyledi.
Orada bir ekip ruhu olduğunu ve bir birine güvenen, birlikte çalışan, beşeri menfaatini önceliklendiren bir ekip ruhu olduğunu ifade eden Şimşek, “Bugün çok şükür valimizle, milletvekillerimizle, STK’larımızla, işadamlarımızla bu ekip ruhunu birbirine güvenen ve birlikte çalışan belli bir amaç doğrultusunda ülkemize katma değer yaratmak, istihdam oluşturmak, ihracat yapmak yani ülkemizin ve Batman’ımızın refahını artırmaktan başka hiçbir gündemimiz yok. Dolayısıyla bu ekip ruhunu da pekiştirdiğimiz zaman bu potansiyeli gerçekleştirebiliriz” dedi.
“HER ŞEY HAYALLERLE GERÇEKLEŞİR”
Bireysel konulardan ziyade ülke ekonomisine katkı sunacak her konuyu ve projeyi destekleyeceklerinin altını çizen Şimşek, şöyle devam etti, “Ben Batman’ımızın kendi bölgesinde Türkiye’nin önemli bir büyüme motoru olacağına inanıyorum. Burada bir ekip ruhuyla bu potansiyelin gerçekleşmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Ben ve ekibim Ankara’da bütün Türkiye’nin hizmetindeyiz. Sorunların çözümünde her zaman sizlerin hizmetindeyiz. Makro konularda yanınızdayız. Benden bireysel sorunların çözümünü istiyorsanız zor tam aksine eğer organize sanayi bölgesini ikiye üçe katlarsak, ilave 500 fabrika devreye girerse o zaman belki ilave 50 bin istihdam ihtiyacı olacak. Belki Batman’da istihdam anlamında yeterli eleman bile bulunamayacak. Size hayal gibi gelebilir ama her şey hayallerle gerçekleşir. Bu söylediklerimizin hiçbiri de hayal değil. Çünkü şuanda sırada bekleyenler var.
“HİZMET SİYASETİ YAPIYORUZ”
Yapacağımız tek şey valimiz işi gücü bırakacak hangi bölgede OSB kurulacaksa onun takibini yapacağız. En önemli konumuz iş, aş. Çünkü biz hizmet siyaseti yapıyoruz. Hizmet siyaseti esastır. Öbürleri sadece yapıcı olmayan eleştirel bir yaklaşımla sürekli bir şekilde olumsuzlukları ön plana çıkartıyor. Tabi ki eksikliklerimiz olabilir, tabi ki eleştiriye açığız, yapıcı eleştiri başımızın üstünde yeri var ama önemli olan ortaya çözüm koyabilmektir. Ortaya çözüm koyabildiğimiz ölçüde biz başarılı oluruz.”
Yapılan konuşmaların ardından ar-ge merkezinin açılışı gerçekleştirildi. Açılış kurdelesini Bakan Şimşek’in yanı sıra Bakan Yardımcısı Zekeriya Kaya, Batman Valisi Ekrem Canalp, AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu ve il protokolü katıldı.