Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Oduncu; “Özellikle Batman’da kanser tedavisi gören yurttaşların Batman’da PET-CT cihazı olmamasından ötürü tedavi için Diyarbakır’a gitmek zorunda kaldıklarını ve bu sebebiyetle büyük bir sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.
Oduncu önergesinde Batman’da sağlık alanındaki yetersizliklere dikkat çekerek; ”Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde özellikle Çocuk Cerrahisi ve Plastik Cerrahisi gibi ana dallarda, Nefroloji, Gastroenteroloji, Hematoloji, Romatoloji gibi yan dal bölümlerinde sayıca yalnızca bir hekim bulunmaktadır. Onkoloji hastalarının radyasyon tedavisini düzenleyen Radyasyon Onkoloğu ve yine önemli işlev kaybına sebep olan yaralanmalarda müdahale ekibinde bulunması gereken El Cerrahisi Uzmanı bulunmamaktadır. Bu durum Batman halkının sağlığa erişim hakkını kısıtlamaktadır. Özellikle Çocuk Cerrahisi, Plastik Cerrahisi ve El Cerrahisi gibi branşlarda yaşanan problem acil vakalarda ciddi hayati riskler doğmasına sebep olmaktadır. Ayrıca Batman’da hastaların randevu alamama, ekipman eksikliği sebebiyle çevre illere yapılan hasta sevkleri ve uzman doktor eksikliği artarak devam etmekte, Batman’da yaşayan yurttaşlar sağlık hizmetinden yoksun kalma ve yeterli derecede sağlık hizmeti alamamaktan şikayet etmektedir” dedi.
Oduncu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
1. Siirt, Muş, Şırnak, Bitlis gibi bir nüfus potansiyeline de hizmet vermekte olan, Sağlık Bakanlığı tarafından 3. Basamak sağlık kuruluşu niteliğinde sayılan Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Çocuk Cerrahisi ve Plastik Cerrahisi gibi cerrahi branşlarda, Nefroloji, Gastroenteroloji, Hematoloji, Romatoloji gibi dahili yan dal bölümlerinde sayıca yalnızca bir hekim bulunmaktadır. Radyasyon onkolojisi ve El Cerrahisi branşlarında hiç hekim bulunmamaktadır. Bu alanlarda hekim eksikliğini gidermek için bir planlamanız var mı?
2. Hastaneden randevu alamama, alınan randevuların da geç verildiği iddiası doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir, söz konusu sorunun çözümüne ilişkin bir planlamanız var mı?
3. Batman’da yaşayan yurttaşların randevu sorununun çözümüne dair bir çalışmanız var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?
4. Onkoloji hastalarının tanı ve klinik takibinde önemli yeri olan PET-CT cihazının kurulumu ile ilgili ve Radyasyon tedavisinin Batman’da yapılabilmesine ilişkin bir çalışmanız var mı?
5. Sağlık ekipmanı eksikliği sebebiyle hastaların sürekli bir şekilde çevre illere sevk edildikleri iddiası doğru mudur? Doğru ise gerekçesi nedir, söz konusu sorunun çözümüne ilişkin bir planlamanız var mı?