Açılış programına Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Batman Valisi Ekrem Canalp’in Eşi Dr. Ayten Canalp, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, akademisyen, öğrenci ve firma temsilcileri katıldı.
MERKEZ ÜSSÜ OLMAYA ADAYIZ
Festival bünyesinde bulundurduğu Bilişim Fuarı, Kamu Bilişim Çalıştayı, Uluslararası Bilişim Kongresi, Bilişim Akademisi, Bilişim Teknolojileri Konferansları, Deneyap Atölye çalışmaları ve sosyal etkinliklerle Türkiye’nin en büyük etkinliklerinden biri olma özelliğini taşımaktadır. Bu yıl ikincisi düzenlenen etkinliğe Türksat, Trend Micro, Redington, Pelco, Fides, Schneider Electric, Idea Innovation, Hayat Kart, F2 Bilişim Teknolojileri, Mintfy ve Trainy gibi Türkiye ve Dünya’nın önde gelen firmaları sponsor olarak katılım sağladı.
ALANINDA UZMAN BİR KADRO
Entegres, Yönsis, Gais Siber Güvenlik, İş Yazılım, Optimum Siber, Crypttech, Antikor, Tek Teknoloji, Kalkan Dijital, BBS Belgelendirme, KeepNet Lab, Utarit gibi firmalarda sponsor firmalarla birlikte stantlı katılım sağlamaktadır. Ulusal ve uluslararası arenadan alanında uzman konuşmacıların yanı sıra Türkiye ve Dünyanın en bilinen firmaları sunum ve katkıları ile etkinlikte yer alıyor.
ÜLKEYE IŞIK SAÇMAYA ADAY
Festivalin açılış töreninde konuşma yapan Batma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir “Batman Üniversitesi bugün Türkiye çapında çok önemli bir organizasyona daha ev sahipliği yapıyor. Bugün buradaki atmosferin benim için ayrıca önemi büyük. Çünkü, Batman Üniversitesi, enerjinin pilot üniversitesi olarak rotasını belirlediğinde çok yönlü çalışmalarla şehrin tüm dinamiklerini harekete geçirecek sinerjiyi ortaya çıkaracak bilimsel faaliyetlerin artarak devam edeceğini daha önce söylemiş ve bunu hedef edinmiştik. İşte bugün Batman Üniversitesi “Değişim Bilişimle Gelecek” mottosuyla yaptığı bu etkinlikle bir kez daha enerjiyle birlikte bilişimin de merkez üssü olmaya, bilişime yön vermeye ve ülkemize buradan bir ışık saçmaya aday olduğunu göstermektedir.
FEDAKARLIKTAN KAÇINMADIK
Göreve geldiğim 8 Şubat 2021 den beri Batman’ın potansiyelini ortaya çıkaracak adımları üniversite olarak gücümüz yettiğince atacağımızı, hiçbir fedakârlıktan kaçınmayacağımızı ifade etmiştik. O günden bugüne Global Enerji Konferansı, Batman Enerji Zirvesi, Uluslararası Bilim, Doğa ve Mühendislik Sempozyumu, Göçlerin Geleceği Uluslararası Sempozyumu, Uluslararası Batman Sempozyumu, "Büyük Zaferin 100.Yılı" Uluslararası Sempozyumu,Uluslararası Ekonomi, Siyaset, İnsan ve Toplum Bilimleri Kongresi, Uluslararası Öğrenci Kongresi Onlarca webinar, seminer ve Konferanslar düzenledik.
ÖNEMLİ KONUKLAR KONUŞACAK
İlkini 17 Şubat 2022 de yaptığımız Uluslararası Bilişim Kongresi’nin ikincisini ise 9 Şubat 2023’te yapılmasını planlanmıştık. Ancak, ülkemizi sarsan elim deprem hadisesi dolayısıyla bugüne ertelendi. Bu süreçte etkinlik ulusal ve uluslararası areneda alanında uzman konuşmacıların ve dünyaca bilinen markaların ilgisine öylesine mazhar oldu ki bir “Bilişim Festivali” olarak bugün ifa ediyoruz. Bu iki günde 30 kıymetli konuşmacı konuğumuzdan konferanslar dinliyor olacağız. 28 firmamız 35 marka ile 24 stantta fuar alanında sizlere ürün ve teknolojilerini anlatacaklar. Festival 14 Ekimde sosyal etkinliklerle devam ediyor olacaktır.
İŞİN UZMANLARI BİRARADA
Bilişim Festivali dememizin sebebi sadece bilişim fuarı ile teknolojiye ilgi duyan gönüllüleri değil aynı zamanda Uluslararası Bilişim Kongresi ile bilim insanlarını bir araya getirmesi, Kamu Bilişim Çalıştayı ile tüm kamu kurumlarından bilişim profesyonellerini bir araya getirmesi, Bilişim Konferansları ile işin uzmanlarını bir araya getirmesi ve “dene yap” atölye alanları ile K12 seviyesinde öğrencilerimizi bir araya getirmesi amaçlanmaktadır.
BİZE CESARET VERİYOR
Yakın süreçte açılması planlanan Bilişim Akademisi, Hasankeyf Çadırını Kap Gel Yazılım Kampı gibi etkinliklerle de sektöre Batman’dan yeni neferler kazandırmayı arzu ediyoruz. Biz niyet ettik yola çıktık ve gördük ki bilişime gönül veren, güç verenler de bizimle yol alıyor. Bu bize cesaret veriyor. Ama amacın hâsıl olması için bu etkinliklerin somut proje çıktılarının olması gerektiğine inanıyoruz.
YOĞUN İLGİYE MAZHAR OLDU
Somut proje demişken, Necat Nasıroğlunu rahmetle yâd etmek isterim. Kendisinin ismini taşıyan ve Nasıroğlu Vakfı tarafından desteklenen Necat Nasıroğlu proje yarışmasının ilkini 2022 yılında yapmıştık. Yoğun ilgiye mazhar olan etkinliğin ikincisini 2023 yılında yaptık. 17 Şubat 2024 tarihinde 3. Necat Nasıroğlu Proje Yarışmasını da yapıyor olacağız.
PROJE YARIŞMALARI
Necat Nasıroğlu Dijital Teknolojiler Proje Yarışmaları kapsamında; Yapay Zekâ ve İleri Makine Öğrenimi, Akıllı Uygulamalar, Nesnelerin İnterneti, Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik, Dijital İkizlik, Blokzincir Uygulamaları, Konuşma Tanıma Sistemleri, Dijital Uygulama ve Servis Mimarisi, Dijital Teknoloji Platformları ve Uyarlanabilirlik Güvenlik Mimarisi gibi birçok alanda fikirler somut proje çıktıları olarak ortaya çıktı ve bunların bir kısmı gerçek hayatta uygulamaya konuldu.
DESTEK VERMEYE DEVAM
İlimizin ve üniversitemizin her alanda gelişimine fırsat sunmaya, proje yarışmaları ile geleceğin bilim insanlarını desteklemeye devam edeceğiz. Fikirlerini somut projelerle katma değeri yüksek inovasyon ve teknolojiye dönüştürmek isteyen tüm bilişim gönüllülerini katkı sunmaya davet etmek isterim.
3. BİLİŞİM FESTİVALİ OLACAK
Yarışmalar, projeler ve toplumsal katkıdan bahsetmişken sizlere 3. Bilişim Festivali’nin de 18 Nisan 2024 yılında düzenleneceğine dair haberi vermek isterim. Çalışarak, üreterek hep daha iyiyi hedefleyerek katkı sunmaya devam edeceğiz. Bu süreçte kıymetli katkıları için Batman Valimize, Vekilimize teşekkürü bir borç biliyorum. Festivale katılım sağlayarak etkinliklere güç katan tüm konuşmacı ve firma temsilcilerine de şükranlarımı sunarım.” ifadelerine yer verdi.