Batman İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Semih Canpolat, kış aylarında sağlıklı beslenme yolları, bağışıklığı artırmak ve hastalıklardan korunmak için dikkat edilmesi gereken konulara ilişkin önemli bilgilendirmelerde bulundu.
Uzman Doktor Semih Canpolat; Sağlıklı beslenme, yeterli ve dengeli beslenmenin yaşamın sürdürülmesi, büyüme ve gelişme, üretkenlik, sağlık ve iyi hal için anne karnında başlayarak bebeklik, çocukluk, ergenlik ve yetişkin çağından yaşlılığa kadar olan tüm yaşam süreçlerinde gerekli olduğunu söyledi.
"Besin öğelerinin her biri her gün alınmalı"
Kışın beslenmede daha çok nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili bilgilendirmelerde bulunan Uzman Doktor Canpolat, "Besin öğelerinin her birinden her gün alınması gerekir. Besin ögeleri şu şekildedir; Karbonhidratlar, vitaminler, proteinler, mineraller, yağlar ve su. İçerdikleri besin öğeleri yönünden birbirine benzeyen besinler 5 grupta toplanır. Süt ve ürünleri grubu. Et ve ürünleri, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller ile yağlı tohumlar grubu. Sebzeler grubu. Meyveler grubu. Ekmek ve tahıllar grubu." diye konuştu.
"Zerdeçal, zencefil gibi baharatları soframızdan eksik etmeyelim"
Kışın özellikle soğuk içeceklerden uzak durulması gerektiğini ifade eden Canpolat, şöyle devam etti:
"Özellikle C vitamininden zengin meyve ve sebze tüketimine dikkat edelim. Haftada bir kez balık tüketmeliyiz. Günlük su tüketiminin arttırılması gerekir. Kalori alımına dikkat edelim. Lifli besin tüketimine dikkat edelim. Soğan ve sarımsak gibi doğal antibiyotiklerden faydalanalım. Zerdeçal, zencefil gibi baharatları soframızdan eksik etmeyelim."
"Öğün sıklığı ve öğün düzenine dikkat edilmelidir"
Sağlıklı beslenme konusunda pratik bir takım önerilerde bulunan Canpolat, "Öğün sıklığı ve öğün düzenine dikkat edilmelidir. Öğünlerde besin çeşitliliği sağlanmalıdır. Yağ tüketimine dikkat edilmelidir. Şeker tüketimi azaltılmalıdır. Posalı besinlerin alımı arttırılmalıdır. Gün içinde çeşitli taze sebze ve meyveler tüketilmelidir. Günlük tuz alımı azaltılmalıdır. Günlük sıvı alımı arttırılmalıdır. Gıdalar güvenli ve hijyenik bir şekilde hazırlanmalıdır. Hareket ve fiziksel aktivite mutlaka arttırılmalıdır." ifadelerini kullandı.
Canpolat, beslenme ile ilgili konularda doğru bilgi edinmek ve tıbbi beslenme tedavisi almak için vatandaşların aile hekimlerinin diyetisyenler aracılığı ile aile sağlığı merkezleri, ilçe sağlık müdürlükleri, toplum sağlığı merkezleri ve sağlıklı hayat merkezlerinde verilen "Beslenme danışmanlığı" hizmetinden yararlanabileceklerini kaydetti.
"Vatandaşlarımıza yönelik farkındalık eğitimleri düzenli bir şekilde verilmektedir"
Canpolat, "Fiziksel aktivitenin önemi sağlıklı beslenme ve diyabetin önlenmesine yönelik koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında Müdürlüğümüze bağlı kamu sağlık kurumları ve özellikle sağlıklı hayat merkezlerimizde görev yapan hekimler, diyetisyen, fizyoterapistler ve diğer sağlık çalışanlarımız başta okullar olmak üzere, Kur'an kursları, aile danışma merkezleri, halk eğitim merkezleri, gençlik merkezleri, ÇATOM'lar gibi kamu kurum ve kuruluşlarda vatandaşlarımıza yönelik farkındalık eğitimleri düzenli bir şekilde verilmektedir. Sağlıklı beslen, sağlık için hareket et, sağlıklı yaşa diyoruz." ifadelerini kullandı.