İnsanların kıyafet diktirmek için sıraya girdiği ve bir zamanların en gözde meslekleri arasında bulunan terzilik, son yıllarda özellikle hazır giyim karşısında ciddi bir değer kaybetti.
Seri üretim, hazır giyime karşı direnemeyen terziler, şimdilerde ise yaptıkları tamir ve onarım işiyle hayatta kalma mücadelesi veriyor.
Eski günlerinden adeta eser kalmadığını vurgulayan terziler, ayrıca kalfaların da yetişmemesi nedeniyle mesleklerinin ileriki yıllarda tarihe karışacağını ifade etti.
Batman'da 24 yıldan beri terzilik yapan Veysi Doğan yaptığı açıklamada, vatandaşların artık elbiselerini sadece tamire getirdiğini söyledi.
Veysi Doğan
"GÜZEL BİR GELİR VARDI"
Daha önce insanların haftalar öncesinden elbise diktirmek için sipariş verdiğini belirten Doğan, "Çocukluktan beri terzilik mesleğini yapıyorum. Daha önce takım elbise dikiyorduk ve terzilikte güzel bir gelir vardı. Ama şu anda takım elbise diken olmadığı için tamire yöneldik. Daha önceleri dini bayramlar yaklaştığında millet 20 gün önce terziye gelip ölçülerini veriyordu. Bizlerde takım elbiselerini dikerdik." dedi.
"TAMİR YAPARAK GEÇİMİMİZİ SAĞLIYORUZ"
Elbise fiyatlarındaki artışın da tamir işini artırdığını ifade eden Doğan, şöyle devam etti:
"Hazır giyime yöneldikleri için millet artık terziye elbise dikmeye gitmiyor. Çoğu kumaşçı terzilerde şu anda boşta oldukları için sadece tamir yapıyorlar. Ayrıca fiyat yüksekliğinden dolayı çoğu insan eski elbiselerini tamir etmeye getiriyor. Burada sökük, yanık, kısaltma ve fermuar değişimi gibi elbiselerde birçok tamir yapıyoruz. Hazır giyimde çeşit çoğaldığı için şu anda tamir yaparak geçimimizi sağlıyoruz."
Yunus Yargın
Batman'da 20 yıldır terzilik mesleğini sürdüren bir diğer terzi ustası Yunus Yargın ise terzilik mesleğinin hazır giyim karşısında büyük bir ivme kaybettiğini söyledi.
"BİTME AŞAMASINA GELDİ"
Yargın, "Terzilik mesleği teknolojinin gelişmesi ve hazır giyimin artmasıyla diğer eski meslekler gibi geriye gitmektedir. İnsanlarımızın da hemen işim olsun ve bitsin demesinden dolayı terzilik yavaş yavaş bitme aşamasına geldi. Biz de onu göz önünde bulundurarak tamire yöneldik. Eski ustalarımız var, şu anda onlarda bırakırsa terzilik tamamen bitecektir. Bizim gibi eski terzilerde talep bu yönde olduğu için mecburen tamire yönelmeye başladık. Bununda ne zamana kadar gideceğine bakıyoruz." dedi.