Petrol-İş Batman Şubesi Başkanı Veysel Kartalın yaptığı açıklamada; “1954 yılında arama, üretim, taşıma, rafinaj ve dağıtım bütünlüğü içinde kurulan TPAO, önce 17 parçaya bölündü. Sonra TPAO'dan ayrılan İPRAGAZ, PETKİM, DİTAŞ, TÜPRAŞ ve Türkiye Petrol Ofisi (POAŞ) gibi kuruluşlar zaman içinde teker teker özelleştirildi. TPAO’nun omurga üniteleri Sondaj, kuyu tamamlama ve birçok atölye ise 2017 yılında servis şirketlere devredilmiştir.
Oysaki Petro-Kimya sektöründe TPAO’nun dikey örgütlenme ile güçlendirilmesi gerekmektedir. 'Gazı, petrolü bulacak, çıkaracak, üretecek, rafine edecek, taşıyacak, satışını örgütleyecek ve paranın yurt içinde kalmasını sağlayacak sistemi kurulmalıdır.
Son süreçte plansız ve uygun olmayan yönetim politikaları nedeniyle, bırakın dikey entegrasyon sisteme tekrar dönüşü sağlasın, yapılan yönetimsel hatalar tüm çalışanları, bölge halklarını tedirgin etmiş, TPAO için kaygı uyandırmıştır.
TPAO KÜÇÜLTÜLMEMELİ
Petrol Emekçileri olarak, bölge halkları olarak tavrımız TPAO’nun küçültülmesine, işlerin taşere edilmesine asla müsaade edilmemesi, Güvenceli kamusal istihdam modelinden taviz verilmemesidir. Kamularda taşeron sistemine son verilirken, TPAO da taşeron firma ve çalışan sayısı ise her geçen gün artmaktadır. Binlerce işsiz, mesleki eğitim almış gencin karşılanması gereken beklentisi olan; kamu güvenceli, kamu personel rejimine tabi istihdamın arttırılması gerekmektedir.
Tüm bölgelerde daimi kadrolu işçi statüsünde istihdam beklentisi var iken, taşeron ve servis şirketleri üzerinden, geçici işçi statüsünden istihdam yapılması hakkaniyetli değildir. Taşeron çalıştırılmasına son verilip, mevcut tüm taşeron Emekçilerine ayrımsız kadro verilmelidir. Yerelden, bölge halkından personel alımın en tabii hak olduğu gerçeğini savunmakla beraber, kamu güvenceli kadrolu işe alımın esas alınması gerekmektedir. Gençlerimizin umudunu kıracak çalışmalardan uzak durulmalıdır. Eşitlik, hakkaniyet ilkesinden uzaklaşılmamalı, farklı uygulamalara başvurulmamalıdır.
ÜCRET DENGESİZLİĞİ GİDERİLMELİ
Personelin yaşadığı ücret dengesizliği de giderilmeli, çalışma barışını zedeleyen ücret politikalarından vazgeçilmelidir. Tüm petrol emekçilerinin gözü kulağı acil olarak yapılacak ücret dengesizliğinin giderildiği, çalışma barışına uygun ücret politikası tesis edilmesidir. Çalışanların yıllarca emek vererek elde ettiği kıdem kaynaklı maaş farkı, görevde yükselme ve TİS kazanımları sonucu elde edilen haklar kaybolmuştur. Emekçiler enflasyona karşı ezdirilmiştir. Yaz/kış, sıcak/soğuk, yağmur, çamur demeden, ağır arazi koşullarında üreten, petrol/gaz üretimin asli kahramanları petrol emekçilerinin hak ettiği ücret düzenlemesi, bir an evvel gerçekleştirilmelidir. Çalışma arkadaşlarımızın daha adil ve hakkaniyetli çalışma ortamlarında, huzur içinde çalışmaları için gerek ücret adaletsizliğinin giderilmesi, gerek kadro derece düzenlemesi yapılması önemle aciliyet arz etmektedir.” ifadelerine yer verildi.