Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, son günlerde Güneydoğu'yu etkisi altına alan yağışların hububat ekiminin yapıldığı tarlalar için adeta bir can suyu niteliği taşıdığını söyledi.
Bölge genelindeki son yağışların çiftçinin yüzünü güldürdüğünü belirten Doğan, çiftçilerin tek ve en büyük sıkıntısının girdi maliyetlerindeki artışlar olduğuna vurgu yaptı.
Ebubekir Doğan
Türkiye'de son 2 yılda kurak ve dengesiz bir yağış geçirdiklerini anımsatan Doğan, "Çiftçinin ürün dahi alamadığı 2 yıl önceki dönem de söz konusudur. Ama maşallah bu sene yağışlar çok iyi. Yağışlar geçtiğimiz 2 seneye oranla bu sene hem dağılım olarak iyi çok hem de yağış miktarı olarak çok iyi yağdı. Bu durum kuru tarımsal üretim için ideal, istediğimiz bir durumdur." dedi.
" En büyük sıkıntı girdilerdir"
Bu yıl yağış açısından çiftçilerin bir sıkıntısının olmadığını vurgulayan Doğan, "Çiftçilerin en büyük sıkıntısı girdilerdir, girdilerin pahalı olmasıdır. Güneydoğu'nun genelinde hububat ön plandadır. Bunun da ekseriyetini stratejik öneme sahip olan buğday bitkisi oluşturmaktadır. Batman ilimizde toplam 500 bin dönüm üzerinde buğday ekimimiz var. Bundan yıllık beklentimiz 250 bin tondur. Yine 100 bin dönüm civarında arpa ekilişimiz var. Yine 120 bin dönüm civarında kırmızı mercimek ekili alanımız var." diye konuştu.
"Tarladaki yabancı otlara dikkat edilmeli"
Buğday, arpa ve mercimek üretiminde mevsim itibariyle bir sıkıntının şu anda bulunmadığını, yağışların yeterli olduğunu belirten Doğan, şöyle devam etti:
"Yağışların iyi olması nedeniyle çok fazla yabancı ot çıkacak. Tarlalarda yabancı ot zararlı olarak görülecek. Çiftçilerin buna dikkat etmesi gerekiyor. Gerekiyorsa çiftçilerimiz kimyasal ilaçlarını yapsınlar. Çiftçilerimiz bu konuda doğru ilaç kullanmalıdırlar. Şubat ayıyla birlikte gübreleme dönemi başlayacak. Çiftçilere tavsiyemiz yeterli miktarda gübre kullansınlar ki, verimli bir sezon geçirsinler. Temennimiz sezonun bu şekilde devam etmesidir."