Pandemiyle birlikte başlayan ve son yıllarda fahiş oranda artan kiralar yüzünden esnafın mağdur olduğunu ifade eden emlak danışmanları, bu durumun ciddi sıkıntıları beraberinde getirdiğini anlattı.
Batman'da artış gösteren iş yeri kiralarının adeta dudak uçuklattığını vurgulayan emlakçılar, yaklaşık 200 bin lirayı bulan kiraların olduğunu aktardı.
İş yeri kiralarının artarak devam ettiğine işaret eden emlakçı esnafı, bunun tek nedeninin ise denetimsizlikten kaynaklandığını düşünüyor.
Emlak Danışmanı Abdürrahim Tosun, artan kiralar yüzünden esnafın kan ağladığını söyledi.
Abdürrahim Tosun
"KİRALAR VİCDANİ BOYUTA ÇEKİLMELİ"
Ekonomik sıkıntıyı en çok esnafın hissettiğini dile getiren Tosun, "Esnafın yükü ağırlaştığı zaman toplum ekonomik olarak çökmeye mahkûm oluyor. Bundan dolayı esnafın sırtına binen bu ağır kira yükünün bir şekilde vicdani bir boyuta çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi.
"150-200 BİN LİRAYI BULAN KİRALAR VAR"
Ciddi bir ekonomik sıkıntının olduğunu ve bu sıkıntının herkese yansıdığını belirten Tosun, "Fakat böyle durumlarda dayanışma, karşılıklı fedakârlık, ahlakı ve vicdanı gözeterek kira artışlarına bir yön vermek gerekir. Birkaç yıl öncesinden bu rakamlar 5 bin, 7 bin ve 8 bin lira iken şu anda Batman'da maalesef 150-200 bin kirayı bulan rakamlar var. Çarşıyı gezdiğimizde onlarca dükkânın üzerinde 'kapatıyoruz' afişlerini görmemiz mümkün." diye konuştu.
"BUNA BİR ÇÖZÜM BULUNSUN""
Kira yükünün artık dayanılmaz hale geldiğini söyleyen Tosun, yetkililere çağrıda bulunarak şöyle devam etti: "Mülk sahiplerinden de vicdanlı olmalarını rica ediyoruz. Devlet yetkililerinden de ricamız; Bu konu ile ilgili bir çalışma ve denetleme yapılsın ve bir çözüm bulunsun. Batman'ın en işlek caddesi olan Turgut Özal Bulvarında 20 bin lira olan dükkân kiraları şu anda 100 bin liraya dayanmış durumda. Bu da esnaflar açısından kaldırılabilir bir yük değildir."
Orhan Tuncer
"İŞ YERLERİNİN DEĞER KAZANMASI KİRALARI ARTIRDI"
Kiraların esnafı zor durumda bıraktığını belirten bir diğer Emlak Danışmanı Orhan Tuncer, "Pandemi döneminde dükkânların değeri yerinde sayıyordu. Ama pandemiden sonra dükkânlar ve iş yerleri değer kazanınca kiralarda artış meydana geldi. Bu artışlarda fazla olunca esnafı zor durumda bırakıyor. Bu artışların yüzde 50 oranında olması makul seviyelerdedir. Ama onun üstü tabi ki kiracıyı zor durumda bırakıyor." ifadelerini kullandı.
"DEVLET KİRACIYI KORUMALI"
Yüzde 100'ün üzerinde kira artışı yapan yerlerin olduğunu ifade eden Tuncer, şunları söyledi:
"Bu durum kiracıyı zor durumda bırakıyor ve maalesef zamanla işi bırakmak zorunda kalıyor. Kira artışları çoğu esnafın iş yerlerini kapatmalarına neden oldu. Bu da tabi ki istihdam kaybına neden oluyor. Devlet bu kira artışlarına karşı mülk sahiplerine karşı kiracıyı koruyacak bir denetim mekanizmasını kurması gerekir."