Sahur vaktinde hazırlanan yağlı ekmekler, sahur vaktinin vazgeçilmezler arasında yer alıyor. Bölgeye has olarak her yıl sahurda yapımına başlanılan yağlı ekmekler, çok zahmetle yapılıyor. İlk etapta hamur ve yağla yoğrulduktan sonra bir süre dinlendikten sonra bol susamla fırına atılan yağlı ekmekler, vatandaşlar tarafından ilgi görüyor.
Farklı bir tadıyla her anlamda tercihler arasında yer alan "yağlı ekmek" müşterilerin rağbet ettiğini hatta iftar saatinde bile talep edilen yağlı ekmek müşteriler tarafından beğenildi. Gültepe Mahallesi Yücebağ Ekmek Fırını işletmecisi Mevlüt Çeni yağlı ekmek siparişi talepleri için şunları kaydetti. "Bölgemize has bir lezzete sahip yağlı ekmeğimiz sahurda vatandaşlarımız tarafından daha çok tercih ediliyor, zahmetli bir yapımı var yağ ve hamurun birleşmesiyle farklı bir lezzete dönüşen ekmeğimiz ramazan ayında daha çok tüketiliyor. İnsanları rahatsız etmeyen bir kıvamda olduğu için müşterilerimiz tarafından talep edildiği için, bizde sahur vaktinde yağlı ekmek çıkarıyoruz” dedi.
"LEZZETİ VE TADINDAN DOLAYI TERCİH EDİLİYOR"
Batman’a özgü bir ekmek olduğu için lezzeti ve tadıyla beraber tescillenmesi gerektiğini belirten fırıncı ustası Caner Karabaş ise "Bölgemizde böyle bir lezzete sahip ekmek yapan yerler bulunuyor, ama bizim burada yaptığımız ister tırnaklı pide, lavaş veya yumurtalı ekmeği olsun isterse yağlı ekmek olsun birçok ilden lezzeti ve tadından dolayı vatandaşlar tarafından daha çok tercih ediliyor. Şimdiye kadar ekmeğimiz ve yağlı ekmeğimiz tescillenmesi için bu konuda yetkililerin bir adım atması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Onbeş yıllık fırıncı olan Ramazan Canpolat, “Yöreye özgü tırnaklı, yumurtalı ve lavaş ekmekle fırından alınan yemekler, iftar sofralarını süslüyor. Sahurda dahi iş yoğunluğunun oluştuğu taş fırınlarda pişen birbirinden lezzetli yemekler damakları tatlandırırken, fırıncılar da ramazan ayında sahurda yağlı ekmek yaparak daha fazla mesai harcıyor.” dedi.