SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

14 BARO BAŞKANI SORUNLARI BATMAN’DA MASAYA YATIRDI

Son Güncelleme :

2024-04-22 16:38:06

14 BARO BAŞKANI SORUNLARI BATMAN’DA MASAYA YATIRDI

Batman Barosu’nun ev sahipliğinde, 14 baro başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin katılımı ile Bölge Baroları Başkanlar Toplantısı yapıldı. Hafta sonu yapılan toplantıda, Kürt meselesi ve Kobane Davası başta olmak üzere birçok konu ele alındı ve yetkili mercilere çağrıda bulunuldu.

KOBANE DAVASINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Batman Barosu’nun ev sahipliğinde; Adıyaman Barosu, Ağrı Barosu, Bingöl Barosu, Bitlis Barosu, Dersim Barosu, Hakkari Barosu, Kars Barosu, Mardin Barosu, Muş Barosu, Siirt Barosu, Şanlıurfa Barosu, Şırnak Barosu ve Van Barosunun katılımıyla yapılan toplantıda bölgedeki sorunlar ele alındı. Hukuki ve toplumsal sorunların yanı sıra mesleki sorunların çözümü gündemiyle toplanıp yapılan tespit ve değerlendirmeler kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantı sonrasında konular hakkında yapılan açıklamalar şöyle, “Karar duruşmasının 16 Mayıs 2024 tarihine bırakıldığı Kobane Davası’nda daha önce de kamuoyuna yaptığımız açıklamalarda belirttiğimiz üzere; yargı organlarının politik meselelerde araçsallaştırılmaması, yargı organları üzerindeki etki ve tesir amacıyla siyasal iktidarın yargısal faaliyetleri etkileyecek söylemlerden kaçınması temel bir gerekliliktir. Bu kapsamda mahkemenin 16 Mayıs 2024 tarihinde vereceği kararın her türlü siyasal telkinden arınmış ve dosyadaki delillerin Ceza Muhakemesi Kanunu, Anayasa Mahkemesi ve AİHM içtihatlarıyla oluşturulan yargı diyalektiğine uygun olacak şekilde verilmesini diliyoruz.”

KÜRT MESELESİ İÇİN ÇAĞRI YAPILDI

“Kürt meselesi, Türkiye’nin en önemli ve can yakıcı meselesi olarak gündemde durmaya devam etmektedir. Meselenin şiddet ve güvenlikçi politikalarla çözülemeyeceği acı bir şekilde tecrübe edilmiştir. Meselenin demokratik çözümü noktasında ciddi bir toplumsal beklenti söz konusudur. Bu bağlamda Kürt meselesinin eşit yurttaşlık temelinde demokratik ve barışçıl çözümü için sivil toplumu, siyaset kurumunu ve diğer tüm paydaşları üzerine düşeni yapmaya davet ediyoruz.”

“CEZAEVLERİNDEKİ ‘İYİ HAL’ KEYFİ KARARLARA BIRAKMIŞTIR”

“5275 Sayılı İnfaz Kanunu, Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirmesine Dair Yönetmelik, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelikte iyi hal kavramı tanımlanmamış ancak 5275 Sayılı Kanun’un 107. maddesinde “Koşullu salıverilmeden faydalanmak için mahkûmun kurumdaki infaz süresini iyi halli olarak geçirmesi gerekir.” denilerek “iyi halli” kavramı şartla tahliye kriterlerinden biri olarak düzenlenmiştir. Kişi özgürlüğü ve güvenliğini doğrudan etkileyen “iyi hal” kavramı bu haliyle cezaevi idare ve gözlem kurullarının keyfi kararlarına bırakılmıştır. Yetkinin sınırsız ve keyfi şekilde kullanımı neticesinde şartla tahliye hakları belirsiz süreyle engellenen mahpusların gerek kişi özgürlüğü ve güvenliği hakları ve gerekse de insanlık dışı muamele yasağı ihlal edilmektedir. Bu çerçevede cezaevi idare ve gözlem kurullarının yetkilerinin daha açık ve netlikte düzenlenmesi gerektiğini paylaşmak isteriz” ifadeleri kullanıldı.

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.