Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na hitaben, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a yönelik, Kürt Dilinin Kamusal Alanda Kullanımı ve Kültürel Haklar İle İlgili soruları gündeme taşıdı.
Kültürel ve varoluşsal bir gerçek olarak dilin, her toplum için önemine dikkat çeken Oduncu, insan hakları evrensel bildirgesinde belirtildiği gibi, "bütün halkların eşit dil haklarına sahip olduğunu" vurguladı. Ancak, Türkiye'de dil yasaklarına devam edildiğini belirten Oduncu, özellikle Kürtçe'nin resmi dil olarak kabul edilmemesi ve kamusal alanda kullanımının güvence altına alınmamasının ciddi bir sorun olduğunu ifade etti.
Milyonlarca insan tarafından konuşulan Kürtçe'nin, büyük mücadeleler sonucunda bir dil olarak kabul edilmesine rağmen, resmi bir dil olarak tanınmadığını belirten Oduncu, kamu hizmetlerinde ve eğitimde Kürtçe'nin kullanılması için yapılan çabaların sonuçsuz kaldığını dile getirdi.
Oduncu, Kürt dilinin kamusal alanda kullanımının anayasal ve yasal olarak güvence altına alınmadığını ve olağanüstü hâl kapsamında Kürt dili ve kültürü üzerinde çalışmalar yapan birçok kurumun kapatıldığını belirtti.
15 Mayıs 1932 tarihinde Celadet Ali Bedirhan öncülüğünde Şam'da yayımlanan Hawar dergisinin, Kürt dili ve edebiyatının gelişimine önemli katkılar sağladığını hatırlatan Oduncu, her yıl 15 Mayıs'ın Kürt Dil Bayramı olarak kutlandığını ifade etti. Ancak, yıllardır süregelen asimilasyon politikalarının devam ettiğini ve her gelen hükümetin kendini Kürt dilinin reddi politikası üzerinden var ettiğini vurguladı.
Bu bağlamda Zeynep Oduncu'nun gündeme getirdiği sorular arasında şunlar yer alıyor:
1- Dünyada 113 ülkede birden çok resmi dil kullanılmaktadır. Demokratik toplumlarda ana dil kişinin kimliğinin ayrılmaz bir parçasıdır. Türkiye’de milyonlarca kişinin konuştuğu Kürtçenin kamusal alanda yasaklanmasının gerekçesi nedir?
2- Ana dilleri Kürtçe olan çocukların, gençlerin ana dillerini öğrenmeleri için Kürtçe dersinin müfredata konması ve Kürtçe dilinde eğitim göreceği okulların açılması için bir çalışması var mıdır?
3- Anadili Kürtçe olan ve Türkçe konuşamayan kişilerin; sağlık, ulaşım, kültür gibi haklardan yararlanmaları için resmi kurumlarda uyarı bilgi levhaları dahil çok dilli hizmet neden verilmemektedir. Bu problemi çözmek için somut adımlar atılacak mıdır?
4- Türkiye’de yok olma ve kaybolma tehlikesi altında bulunan diller hangileridir? Bakanlığınızın Türkçe dışında diğer anadiller ile ilgili bugüne kadar yaptığı çalışmalar nelerdir? Bundan sonra anadillerin korunması için yapmayı planladığınız çalışmalar nelerdir?
5- Türkiye’de sefer yapan uçak, metro, tren, şehirlerarası otobüs vb. hatlarında neden Kürtçe ikaz yapılmamaktadır? Bu konu hakkında bir çalışmanız var mıdır?
6- Kürt kültür ve sanat alanındaki etkinliklerin özgürce gerçekleştirilebilmesi için alınacak tedbirler hakkında planlarınız var mıdır? Varsa nelerdir?