Havaların ısınmasıyla birlikte esnafın nabzını tuttuk ve göçerlerin yayla yolculuğunun peynir satışlarını nasıl etkilediğini öğrendik. Yaylada uzun bir süre hayvanların bakımı ve beslenmesini yapacak olan göçerlerin şehirden ayrılması, peynir satışlarını da etkiledi.
FİYAT ARTIŞI BEKLENTİNİN ALTINDA
Göçerlerin yaylalara çıkmasıyla birlikte peynir sezonunun sona yaklaştığını belirten esnaf Yunus Yanaç, “Peynir sezonu şu an koyun ve keçi peyniri için bitmek üzere. Göçerler yaylaya gitmeye başladığı için inek peyniri satışları devam ediyor. Fiyatlarda bu sene geçen yıla göre artış beklentisinin altında kaldı” dedi.
KOYUN PEYNİRİNE RAĞBET VAR
Yanaç, koyun, keçi ve inek peyniri satışlarının devam ettiğini ve ürünlerinin tamamen doğal olduğunu belirtti. “Bizim ürünlerimiz tamamen doğal, fabrikasyon ürün satmıyoruz. Şu an en çok koyun peynirine rağbet var. Başlangıçta 150-160 lira bandında olan satış fiyatı şu anda 190-200 lira seviyesinde” diye ekledi.
BİR SENE SUDA BEKLETİLEBİLİR
Yanaç, peynirin kalitesine dikkat çekerek, “Ekşimemesi ve delikli olmaması gerekiyor. Ekşiyen peyniri kışa kaldıramazsınız, delikli peynirde sorun var demektir. Peyniri kendi suyunda 1 sene de bekletebilirsiniz. Bizim doğal peynir olduğu için geçen yıla göre bu yıl satışlarımız daha iyi durumda. Geçen sene günlük 300 kilo civarında olan satışımız bu yıl günlük 500 kilo seviyesine çıktı. Bu sadece koyun peyniri ile ilgili rakamlardı, diğer türlerde de satışlarda artış mevcuttur” dedi.