Batman Valiliği, kamuoyuna yönelik bir duyuru yayımladı.
Duyuruda, “11.06.2024 tarihinde yapılan basın toplantısında Batman Belediyesi yöneticileri tarafından dile getirilen ve halkımızı yanıtlmaya yönelik gerçek dışı beyanlara kamuoyunun sağlıklı bilgilendirilmesi adına cevap verme zaruriyeti hasıl olmuştur.
İddia: Batman Belediyesi, yetersiz bir bütçeye sahip olduğundan ötürü hizmetlerde aksamalar meydana gelmektedir.
Gerçek: Batman Belediyesinin 2024 yılı geliri 5 Milyar TL’dir. Yine 2024 yılı aylık ortalama geliri ise 400 Milyon TL’nin üzerindedir.
İddia: 5 ilçenin SYDV’lerine gereksiz yere beş (5) adet araç hibe edilmiştir.
Gerçek: Batman Belediyesi yönetiminin sosyal belediyecilikten ne anladığını açıkçası merak etmekteyiz. 2023 yılı içerisinde merkezde ve tüm ilçelerimizde altı (6) ayrı aş evi kurulmuştur. Hibe edilen araçlar muhtaç ailelerimizin hizmetlerine tahsis edilmiştir. İlçelerimizde ikamet eden ve gelir durumu yetersiz olan, evinde tek başına yaşayan ve kendi kendine yetebilme noktasında dış yardıma muhtaç 4192 vatandaşımıza her gün sıcak yemek hizmeti sunulmaktadır. Hibe edilen beş (5) aracın maliyeti Batman Belediyesinin aylık gelirinin %1’i kadardır.
İddia: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne, Bekirhan, Balpınar, Beşiri ve Sason Belediyelerine toplu taşıma aracı hibe edildiğinden il merkezindeki toplu taşıma hizmetlerinde aksamalar meydana gelmektedir.
Gerçek: 1990-2017 yılları arasında Batmanlı hemşehrilerimize hizmet veren eski model otobüs sayısı 35 iken son 6 yılda üst düzey teknolojiye sahip yeni nesil 65 araç satın alınarak araç filosu güçlendirilmiştir ve mevcut otobüs sayısı 87’ye ulaşmıştır. Hibe edilen araçlar ilçelerdeki öğrencilere ve vatandaşlarımıza hizmet sunulması amacıyla ihtiyaç fazlası olan eski model araçlardır. Hibe edilen araçların maliyeti Batman Belediyesinin aylık gelirinin %1,6’sı kadardır.
İddia: Batman İl Emniyet Müdürlüğü ve Batman İl Jandarma Komutanlığına hibe edilen araçlar Batman Belediyesi bütçesine aşırı yük getirmiştir.
Gerçek: Gözbebeğimiz gençlerimizi zehirleyen ve aileleri paramparça eden zehir tacirleri ile etkin mücadele kapsamında canla başla mücadele eden polis ve jandarmamıza bugün olduğu gibi yarın da her şekilde destek verilmeye devam edilecektir. Hibe edilen araçların maliyeti Batman Belediyesinin aylık gelirinin %2,5’u kadardır.
İddia: İhalesi yapılan 4 kütüphane ve Engelsiz Yaşam Merkezi, Batman Belediyesi bütçesine aşırı yük getirmekte ve inşa edilecek olan yapılar diğer kurumlara devredilmiştir.
Gerçek: Türkiye’de ilk defa Batman’da hayata geçirilen Batman Modeli Kütüphane Projesi %50 - %50 ortaklık payı şeklinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak girişim projesidir. Batman merkezde dört (4), ilçelerde ise (İl Özel İdarece) üç (3) kütüphane yapım süreci devam etmektedir. Engelsiz Yaşam Merkezi’nin işletme yüklenicisi ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olacaktır. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimize her alanda yatırım yapmak Batman Belediyesi’nin asli görevleri arasındadır.
İddia: Asfalt Pilent Tesisinin son dört yılda hiç bakımı yapılmamıştır ve bu sebeple programlarımız aksamaktadır. Asfalt Pilenti bakım maliyeti 1.5 Milyon TL’dir.
Gerçek: Batman Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünce; yaşamış olduğumuz deprem felaketine rağmen 2023 yılında 130.602 ton ve 2024 yılının ilk üç ayında 21.131 ton asfalt çalışması yapılmıştır. Sadece 2024 yılının ilk 3 ayında atılan 21.131 ton asfaltın maliyeti 38 Milyon TL’dir.
İddia: Millet Bahçesi’nde yer alan 15 dönümlük alan satılmıştır.
Gerçek: Cumhurbaşkanı kararıyla Millet Bahçesi ilan edilen ve TOKİ tarafından resen imar planları yapılan ilgi alanda Bakanlıklarla yapılan ikili görüşmeler sonucunda Batman Belediyesine ait alana karşılık SGK borçları silinmiştir. Batman Belediyesinin resen bir arazisini sattığı yönündeki iddialar tamamen yalan ve gerçek dışıdır.
İddia: Ekmek Fırını dört (4) yıldır bakımsız bırakılmış ve üretim yapamayacak şekilde teslim edilmiştir.
Gerçek: Ekmek Fabrikasını demir yığını haline getiren Batman Belediyesi yönetimine günde 75.000 adet ekmek üretebilme kapasitesine sahip neredeyse tüm makinaları yenilenmiş ve bakımları yapılmış bir işletme teslim edilmiştir. 20.12.2023 tarihinde tüm basın mensuplarınca ziyaret edilen, pırıl pırıl işleyen ve üretim yapılan alanların yerinde gözlemlendiği ve haberleştirildiği süreç tüm kamuoyunun bilgisi dahilindedir. Pırıl pırıl işlemekte olan ve binlerce vatandaşımıza aş üreten Ekmek Fırını hakkında sarfedilen yakışıksız ve düzeysiz beyanatlar da çok düşündürücüdür.
İddia: Kitap Fuarı ve Gastronomi Festivali’nde dağıtılan çeklerin ve kolilerin kimlere dağıtıldığı belli değildir.
Gerçek: Kitap Fuarı ve Gastronomi Festivali’nde dağıtılan çekler ve koliler dezavantajlı grupta yer alan vatandaşlarımıza ve binlerce öğrencimize okullarında ilk elden kendilerine teslim edilmek suretiyle ulaştırılmıştır. Batman SYDV ve Batman Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü kayıtlarında yer almaktadır. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da il merkezi başta olmak üzere tüm ilçelerimizdeki sosyal ve kültürel etkinliklere aynı azim ve inançla devam edilecektir.
İddia: Masa tenisi, antrenman topu ve tenis raketlerinin kime verildiği belli değildir.
Gerçek: Genç Raketler Projesi kapsamında Batman Belediyesi ve İl Özel İdaresi iş birliği ile Batman merkez ve ilçelerinde bulunan temel eğitim ve ortaöğretim okullarına tenis masası, raket, masa tenisi filesi ve masa tenisi topları satın alınarak dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Proje kapsamında toplam 300 tenis masası, 300 masa tenisi raketi, 300 masa tenisi filesi ve 3.000 masa tenisi topu dağıtıldı.
Son tahlilde Kayyım yönetimince;
Batman Belediyesi borç /gelir oranının %115 düzeylerinden %38 düzeylerine indirildiği,
94 büyük projenin bitirildiği,
85 projenin devam ettirildiği,
30’a yakın proje planlamasının hazırlandığı,
Ve Türkiye’deki ilk ve tek örnek projelerin hayata geçirildiği kurumsal yapı Batman Belediyesi yönetimine teslim etmiştir.” İfadelerine yer verildi.