SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

MALİYETLER ÇİFTÇİYİ ZORLUYOR

Son Güncelleme :

2024-06-13 16:38:45

MALİYETLER ÇİFTÇİYİ ZORLUYOR

Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, yaptığı açıklamada, tarımsal üretim girdilerinin çiftçiyi üretim yapmakta zorladığını belirtti.

Bu sene buğday hasadının 20 gün önce Adana ve Şanlıurfa'da başladığını ifade eden Doğan, bölgede de bir haftadır yoğun bir şekilde hububat hasadının devam ettiğini söyledi.

Hem arpada hem de buğdayda rekoltede bir sıkıntının gözükmediğini dile getiren Doğan, mercimekte ise biraz verim sıkıntısının olduğunu, bunun da yağışların çok fazla olmasından kaynaklandığını vurguladı.

Ebubekir Doğan

Açıklanan hububat fiyatlarının da çiftçinin beklentisini karşılamadığını belirten Doğan, "Bu fiyatlar çiftçi maliyetinin altında kaldı. Bu rakamlar çiftçinin yüzünü güldürmedi. Toprak Mahsulleri Ofisi piyasaya dengeleyici bir müdahale etmesi anlamda bir unsurdur. Ancak fiyatın düşük olması nedeniyle piyasada tonu 9 bin liradan seyreden buğday fiyatı bugün 8 bin lira civarına düşmüştür." dedi.

FİYATLAR REVİZE EDİLMELİ

Yetkililerden hububat fiyatlarının revize edilmesini isteyen Doğan, şöyle devam etti:

"Bu fiyatın en az 12 bin ya da 13 bin lira civarına çıkarılmasıdır. Bakanlık buğdayda ton başına bin 750 TL arpa için de 750 TL prim desteği sağlayacağını söyledi. Bunlar çiftçinin kâr marjını yeterli düzeye çekmiyor ve maliyetin altında kalmış oluyor. Dolayısıyla bu fiyat çiftçiyi memnun etmemiştir. Bakanlığın açıklamış olduğu fiyatla birlikte TMO'nun randevu sisteminde randevu alan çitçilerimize nakliye ücreti olarak ton başı 20 lira gibi cüzi bir rakamın verilmesi iyi ama yetersizdir."

ÜRETİM MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK

Bütün dünyada çiftçilerin maliyetinin Türkiye'deki maliyetlerin çok altında olduğunu savunan Doğan, "Maliyeti düşük olan diğer ülkelerin çiftçileri 8 veya 7 bin liradan buğday sattıklarında yine kâr marjları oluyor. Ama çiftçilerimiz enflasyondan ve ekonomik sıkıntılardan dolayı üretim girdilerinin çok yüksek olması nedeniyle diğer ülkelere nazaran yüksek olan ücret iyi gözükse de çiftçimizi kurtarmıyor. Çünkü girdi maliyetleri çok fazladır. Dolayısıyla çiftçilere bu noktada yardım edilmesi gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

NEREYE KADAR SÜRECEK?

Tarımsal üretimin çiftçiyi zorladığını belirten Doğan, "Çiftçilerimiz ekonomik sıkıntıların olduğunun farkında ama yine çiftçilerimizin bu şekilde zorlanarak tarım yapması nereye kadar sürecek bilemiyoruz. Çiftçilerin daha rahat tarımsal faaliyet yapabilmesi, Türkiye'deki çiftçilerin dünya çitçileriyle rekabet edebilmesi için yardımcı olunması gerektiğini düşünüyoruz." dedi. 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.