Batman'ın, Türkiye'nin en sıcak illerinden biri olduğunu söyleyen Kuba, özellikle vatandaşlardan temmuz ve ağustos aylarında daha dikkatli olmalarını istedi.
Sıcak havalarda insan vücudunun metabolizması biraz daha hızlandığını ve ter atmadan dolayı vücutta sıvı ihtiyacının doğduğunu vurgulayan Kuba, sıcak havada sıvı tüketiminin önemine işaret etti.
Kuba, "Normal zamanlardan daha fazla sıvı ihtiyacı olur. Özellikle sıcak havalarda çok daha fazla ter attığımız için idrar çıkışı azalır ve susama hissi artar. Bununla beraber vücutta halsizlik, yorgunluk, kas krampları, baş dönmesi, çarpıntı ve tansiyon düşmesi gibi belirtiler görülebilir." dedi.
KRONİK HASTALAR DİKKATLİ OLMALI
Özellikle yaşlılar, kalp hastaları, şeker hastaları ve ameliyat geçirmiş hastaların çok daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Kuba, "Bu hastaların sıcağın en çok hissedildiği öğlen saatlerinde dışarı çıkmamalarını öneriyoruz. Yaşlı ve kronik hastalığı olanlar klimalı ortamında olsalar bile ortamı sık sık havalandırmalı gerekmektedir. Nemli ve sıcak yerlerden uzak durmalarını, mümkünse günde bir defa veya gün aşırı banyo yapmalarını öneriyoruz." diye konuştu.
EN AZ 2 VEYA 3 LİTRE SU TÜKETİLMELİ
Gün içerisinde bol sıvı tüketilmesi tavsiyesinde bulunan Kuba, şöyle devam etti: "Vatandaşların günde en az 2 veya 3 litre su tüketmelerini istiyoruz. Kalp sorunu olanlar ise sıvı tüketimine biraz daha dikkat etmeleri gerekiyor ki başka sorunlar yaşanmasın. Kalp hastaları da minimum bir veya bir buçuk litre su tüketmeleri gerekiyor. Kalp ilaçlarını düzenli almaları lazım. Hamile ve çocuklar da aynı şekilde bunlara uymaları gerekiyor. Özellikle terleme, kramp, çarpıntı ve şuur bulanıklığı hissedilmesi durumlarında da mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmeleri gerekmektedir"