SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

DEMİR: BU KENTTE HELVA NEDEN YAPILAMIYOR?

Son Güncelleme :

2024-09-23 15:30:40

 DEMİR: BU KENTTE HELVA NEDEN YAPILAMIYOR?

Batman Ticaret ve Sanayi Odası (BATSO) Başkanı Abdulkadir Demir, Batman’ın ekonomik kalkınmasının tarım ve hayvancılığa dayalı sanayileşme ile mümkün olabileceğini belirterek, bu alanda yerel girişimcilerin ve yatırımcıların daha fazla katkıda bulunması gerektiğini vurguluyor. Demir’e göre, Batman’ın sahip olduğu zengin doğal kaynaklar ve verimli topraklar, kentin ekonomik büyümesini sağlayacak temel unsurlar. Ancak bu kaynakların işlenerek katma değer yaratılması gerektiğini dile getiriyor.

Söyleşi: Melek Barış

UN VAR, ŞEKER VAR, YAĞ VAR…

Demir, Batman’da güneş, su ve verimli toprakların bol olduğunu belirterek, "Un var, şeker var, yağ var ama helva yapamıyoruz. Batman, tarım ve hayvancılık üzerine kurulu bir sanayileşme ile şaha kalkabilir" dedi. Demir’in bu metaforu, Batman’ın sahip olduğu doğal kaynakların yeterince değerlendirilememesine dikkat çekiyor.

BATMAN’IN KALKINMA REÇETESİ: TARIM VE HAYVANCILIK SANAYİSİ

Batman’ın sahip olduğu doğal zenginliklerin daha verimli kullanılması gerektiğini söyleyen Demir, tarım ve hayvancılığa dayalı bir sanayi modelinin, Batman’ın işsizlik oranını düşürmede ve ekonomik büyümeyi hızlandırmada kritik rol oynayacağını belirtti. "Batman ekonomisini canlandırmak için sadece kaynakların varlığı yetmiyor. Bu kaynakları işleyip katma değer yaratacak yatırımlara ihtiyacımız var" dedi.

BATMANLI İŞADAMLARI ÖZ SERMAYELERİYLE AYAKTA DURUYOR

Demir, Batmanlı işadamlarının ekonomik dalgalanmalardan fazla etkilenmediğini ve büyük ölçüde öz sermayeleri ile işlerini sürdürdüklerini ifade etti. "Türkiye genelinde birçok işadamı banka kredileriyle işlerini yürütüyor. Ancak Batman’da girişimciler büyük ölçüde kendi birikimlerini kullanarak işlerini ayakta tutuyor" diyerek Batman iş dünyasının sağlam mali yapısına dikkat çekti.

PAMUK DESTEKLENMELİ

Başkan Demir, tarımsal üretimde pamuğun önemine değinerek, "Bölgemizde mısır ekimi yaygınlaşmış durumda fakat pamuğun da tarım alanlarımıza geri dönmesi gerekiyor. Pamuk üretimi hem sanayi hem de istihdam açısından büyük bir değer taşıyor. Bu alanda yapılacak yatırımlar ve devlet destekleri ile Batman, pamuk üretiminde tekrar söz sahibi olabilir" dedi. Demir, tarımın tekstil sanayisi ile entegre edilmesinin Batman’ı ekonomik olarak kalkındıracağını vurguladı.

KİMYASAL ATIKLARIN DİCLE NEHRİNE KARIŞMASI BÜYÜK SORUN

Vahşi sulama yöntemlerinin toprak kalitesini her geçen gün düşürdüğünü ve ilerleyen süreçte çoraklaşma tehlikesi ile karşı karşıya kalınabileceğini belirten Demir, doğru sulama tekniklerinin önemine dikkat çekti. Ayrıca tarımda kullanılan kimyasal atıkların Dicle Nehri’ne karışmasının da büyük bir sorun olduğunu ifade ederek, çevresel sorunlara karşı duyarlılık çağrısında bulundu.

YEREL KAYNAKLAR AKILCI ŞEKİLDE KULLANILMALI

Demir, Batman’da tüm bu sorunların çözümü için yerel kaynakların akılcı bir şekilde kullanılması gerektiğini savunuyor. Bölgenin tarım, tekstil ve gıda sanayisine yönelik potansiyelini harekete geçirecek yatırımların, Batman’ı ekonomik anlamda güçlü bir geleceğe taşıyacağını belirtti.

BATSO’YA KAYITLI 8 BİN 500 AKTİF ÜYE

BATSO Başkanı Abdulkadir Demir, Batman Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı 8 bin 500 aktif üyeleri bulunduğunu açıkladı. Üyelerin her alanda faaliyet gösterdiğini belirten Demir, bu çeşitliliğin Batman ekonomisinin farklı sektörlerde gelişmesine olanak sağladığını ifade etti.

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.