Yapılan eğitim çiftliğinde; bir dekar telli terbiye bağ (pergola), 4 dekar telli terbiye bağ, 3 dekar bağ çubuğu üretimi, 2 dekar fıstık fidanı için üretimi, 2 buçuk dekar çeşitli sebze, bir dekar sera, 50 arı kovanı, 240 metrekare idari bina ve eğitim salonunun olacağı bildirildi.
Yapılan projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Gercüş Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Öner, ziraat odasına 5 bin 752 çiftçinin kayıtlı olduğunu söyledi. Öner ayrıca, 57 köy ile 2 beldede ikamet eden çiftçilere, bölgede tarım danışmanlığı yapan ziraat mühendisleri tarafından tarla başında tarımsal eğitim ve teknik bilgi verileceğini belirtti.
Çiftçilerin nasıl daha sağlıklı ürünler üretebileceğini öğretmek için çabaladıklarını aktaran Öner, çiftçilere tarımsal işletmelerde verimliliğin artırılması, çiftçi gelirlerinin yükseltilmesi, tarım sektöründe mesleki bilginin yaygınlaşması, tarımda teknik, ekonomik ve sosyal ilerlemenin sağlanması için uzmanlarca eğitim verileceğini kaydetti.
Yılda 250 bin adet sertifikalı fidanın üretileceği çiftlik ile ilgili bilgi veren Öner, projelerinin hayata geçirilmesi ile birlikte, üreticilerin örgütlenme ve bilgi düzeyinin yükseleceğini, su ile toprak kaynaklarını etkin kullanıp gıda kalitesinin artacağını vurguladı.
“ARTIK BİZ KENDİMİZ BURADA FİDELERİ YETİŞTİRİP, AŞILAYACAĞIZ”
Öner, “Bu kapsamda projemiz ülkemizde ilk olma özelliğini taşıyor. 34 dönüm araziye kurulan tesisimizde 7 ayrı bölümden oluşacak. Bölgenin tamamını kapsayacak GAP İdaresinin bünyesinde bulunan 9 tane ilin tüm çiftçilerini burada eğitebilecek kapasitede bir tesistir. Bunun amacı bölgedeki çiftçileri daha iyi ve güzel bir şekilde eğitmektir. Yereldeki fidan ihtiyacı gidermek ve bağlarımızı yenilemek için burada kendi fidanlarımızı aşılamak için aşı odası var. Kendi fidanlarımızı Amerika asmasına aşılamak için Tekirdağ’a, Elazığ’a ve Gaziantep’e gönderiyoruz. Artık biz kendimiz burada fideleri yetiştireceğiz ve aşılayacağız.” dedi.