SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

SU FAKİRİ ÜLKELER ARASINA GİRİYORUZ

Tarımsal Üretim Planlaması Ve Yeni Destekleme Modeli Toplantısı Batman’da Yapıldı

Son Güncelleme :

2024-10-08 13:28:14

SU FAKİRİ ÜLKELER ARASINA GİRİYORUZ

Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü konferans salonunda “Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli” konulu bilgilendirme toplantısında konuşan Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarım Havzaları Daire Başkanı Ergin Toprak, aralarında Batman’ın da bulunduğu birçok ilde su sıkıntısı yaşanacağını söyledi.

 

Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleşen programa; Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarım Havzaları Daire Başkanı Ergin Toprak, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Dr. Reşat Çiftçi, İl Müdür Yardımcıları, Şube ve İlçe Müdürleri, Ziraat Odası Başkanı, STK temsilcileri ile konu sorumlusu teknik personel katıldı.

AFETLERİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU SON 10 YILDA YAŞANDI

Son 50 yılda yaşanan 8 doğal afetin son 10 yılda yaşandığını kaydeden Toprak, “Dünya genelinde son 50 yılda 50 milyar dolarlık doğal afet zararı var ve bu 250 milyar doların yüzde 50’si sadece tarım sektörünü etkilemiş görülüyor” dedi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ARTIK GÖZLE GÖRÜLÜYOR

İklim değişikliğinin görülmeyen bir olgu olmadığını, yaşanan doğal afetlere kaderci bir bakış açısıyla yaklaşılmaması gerektiğini belirten Toprak, “Gelinen süreç içerisinde son 50 yılda dünyada yaşanmış en büyük ilk 8 doğal afetler son 10 yılda gerçekleşti. İklim değişikliği bizim için görülmeyen bir şey değil. Burada kaderci bir yaklaşımla yaklaşmanın hiçbir anlamı yok. İklim değişikliği geldi, geliyor. Özellikle son 5 yılda bunu ciddi anlamda devamlı hissettik” şeklinde konuştu.

SICAKLIKLARLA MÜCADELE EDİYORUZ

Batman’da verdiği bilgilendirme toplantısında havaların yağışlı olması gerekirken, Ekim ayında havaların durumunun ortada olduğunu dile getiren Toprak, “Normalde yağmur sezonu olması gereken bir dönemdeyiz ama biz hala sıcaklıklarla mücadele ediyoruz” diye konuştu.

TARIM ARAZİLERİNİ KAYBETTİK

Kentleşme ile birlikte tarım arazilerinin da kaybedildiğini dile getiren Toprak, “Kentleşme ile birlikte tarım arazilerimizi de kaybediyoruz. Bunun yanında önemli bir kaynak su, iklim değişikliğiyle beraber bundan önce yapılan projeksiyonlarda 30 yıl sonra, 50 yıl sonra başlayıp da suyun önemini anlattığımız konuşmalar artık geride kaldı. Çok değil bu şekilde devam ederse 5 yıl sonra biz artık ‘su stresi’ yaşayan ülkeler sınıfından ‘su fakiri’ yaşayan ülkeler sınıfına düşeceğiz” dedi.

NÜFUS 105 MİLYONA ULAŞACAK

Dünya nüfusu ile birlikte Türkiye nüfusunun da her geçen yıl artış gösterdiğini bununla birlikte su ve gıda ihtiyacının artığına dikkat çeken Toprak sözlerini şöyle sürdürdü, “Dünya nüfusu 10 milyara çıkıyor, ülke nüfusumuz 105 milyona çıkıyor. Bizim de bu azalan toprak ve su kaynaklarına rağmen bugün ürettiğimiz gıdadan yüzde 70 daha fazla gıda üretmemiz gerekiyor ve bugün kullandığımız sudan da bu gıdayı üretmek için yüzde 15 daha fazla suya ihtiyaç var. Hangi dönemde? Toprak ve su kaynaklarının hızlıca azaldığı bir dönemde. 2030 yılında su stresi yaşayan ülkeler sınıfından su fakiri yaşayan ülkeler sınıfına düşüyoruz.”

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.