SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

30 YILLIK BİR MESLEK YOK OLUYOR

Batman Kavakçılar Sitesi’nde yaklaşık 30 yıldır kavak ağacı satışı yapan Rahmi İnce, sektörde yaşanan gerilemeyi üzülerek gözlemliyor.

Son Güncelleme :

2024-10-21 16:36:16

30 YILLIK BİR MESLEK YOK OLUYOR

Kavakçılık, odun hammaddesi olarak inşaat kalıplarından mobilya yapımına kadar geniş bir alanda kullanılsa da, sektöre duyulan ilgi her geçen gün azalıyor.

SAYI 15'E DÜŞTÜ

İnşaat sektöründe ahşap kalıpların yerini metal kalıpların alması, kavakçılığa olan talebi ciddi anlamda azaltmış durumda. Rahmi İnce bu değişimi, "Mesleğe olan ilgi her geçen gün azalıyor, daha önce 30 kavakçı esnafı varken bu sayı 15'e kadar düştü" şeklinde dile getiriyor.

GENÇLER ARTIK TEKSTİLDE

Bir zamanlar kavakçılığa ilgi gösteren gençlerin, tekstil sektörüne yöneldiğini ifade eden İnce, sektörde çalışan bulmanın zorlaştığını ve iş yükünün büyük kısmının kendi omuzlarına bindiğini söylüyor.

250 İLE 400 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR

Kavak ağacının her parçasının bir değeri olduğuna dikkat çeken İnce, "Kavağın boyutuna göre fiyatlar 15 TL ile 750 TL arasında değişiyor. Ayrıca kavak talaşı, özellikle mangalcılar tarafından tercih ediliyor, çünkü çok çabuk yanıyor ve ekonomik bir seçenek sunuyor" diyor. Yaklaşık 100 kilogramlık bir kavak talaşı, 250 TL ile 400 TL arasında satılıyor ve özellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında bu sektörde yoğun bir çalışma yaşanıyor. Kavakçılık sektörü, değişen ihtiyaçlar ve piyasa şartları nedeniyle zorluklarla karşı karşıya kalsa da, Rahmi İnce gibi mesleğine bağlı ustalar kavak ağacının önemini ve ekonomik katkısını yaşatmaya devam ediyor. (Murat Ezgin)

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.