Ancak, bir zamanlar sürüyle görülen bu zarif kuşların sayısı, zevk için yapılan bilinçsiz avlanma sonucu hızla azaldı. Artık keklik sevdası, nesli tükenmekte olan bir tutku olarak hayat buluyor.
KEKLİKSİZ ASLA
Özellikle Batman’daki ‘Keklikçiler Kahvehanesi,’ bu geleneğin en güçlü şekilde yaşandığı yerlerden biri. “Çocuksuz yaparım ama kekliksiz asla” diyen tutkunlar, bölgeye akın ederken, bu mekan yerli ve yabancı keklik severlerin buluşma noktası haline gelmiş durumda. İnsanların sosyal etkileşimini sağlayan bu mekanda, aynı zamanda ötüşüyle büyüleyen keklikler üzerine yapılan sohbetler, bir nesilden diğerine taşınan bir kültür haline geliyor.
ÖTÜŞÜYLE BİR BAŞKA
“Kınalı Keklik” ötüşü, gaga yapısı, heybetli duruşu, göğüs çizgileri ve zarif kanatlarıyla tanınan ve en çok bilinen keklik türlerinden biridir. Bu güzelliğiyle yalnızca keklik meraklılarını büyülemekle kalmaz, aynı zamanda bu tutku etrafında sosyalleşen birçok insanı bir araya getirir. Keklik sesine hayran olanlar, zamanla bu sevgiyi kuşaktan kuşağa aktararak yaşatmayı amaçlarlar.
NESİLLERE AKTARIYORLAR
Yarım asrı devirmiş Keklikçiler Kahvehanesi, bu tutkuyu kalplerinde taşıyan, çoğunluğu 60 yaşın üzerindeki keklik severler için adeta bir sığınak olmuştur. Onlar, bugüne kadar biriktirdikleri bu eşsiz sevgiyi gelecek nesillere aktarma arzusuyla keklik sevdasını canlı tutmak için çalışmaktadırlar.
FİYATLAR 100 BİN TL’YE KADAR ÇIKABİLİYOR
Kekliklerin cinsine, sesine, fiziki özelliklerine göre fiyatlarının 10 bin TL’den başlayıp, 100 bin TL’ye kadar çıktığını söyleyen kahvehane sahibi Recep Kardaş, keklik tutkusunun yalnızca bir hobi değil, aynı zamanda ciddi bir değer taşıyan uğraş olduğunu belirtiyor.
BU BİR YAŞAM BİÇİMİ
Kardaş, keklik tutkusunun bazı insanlar için o kadar güçlü olduğunu ifade ediyor ki, “Kekliği hasta olan kişi, çocuğundan bile önce kekliğini düşünür, onun sağlığı için elinden gelen her şeyi yapar” diyor. Keklik sevdasının böylesine derin olduğu bir dünyada, bu tutku, sadece bir hobi değil aynı zamanda bir yaşam biçimi.