Batman SGK İl Müdürü Naif Gümüş, sahte sigortalılığın, bir çalışanın fiilen çalışmadığı halde sigortalı olarak gösterilmesi anlamına geldiğini ve bunun hem kişi hem işveren hem de devleti ilgilendiren ciddi sonuçlar doğurduğunu açıkladı. SGK, bu tür durumlardan kaçınmak için "Şüpheli İşyeri" ve "Sahte İşyeri" gibi sınıflandırmalar kullanarak sahte sigortalılıkla mücadele etmektedir. Sahte sigortalılık tespit edildiğinde, kişilerin sağlık hizmetlerinden haksız yararlandığı anlaşıldığında, ilgili tüm sağlık masrafları ve ödenen maaşlar faiziyle geri alınır. Özellikle emekli olup sahte sigortalılık yapanlar için ağır yaptırımlar söz konusu olup, emekli maaşları kesilir ve alınan tüm ödemeler geri istenir. Bu süreçte ayrıca, sahte sigortalı gösterilen kişinin alacağı iş göremezlik ödenekleri ve rapor paraları da geri talep edilir.
ÖDEMELER GEÇERSİZ SAYILIR, SİGORTA PRİMLERİ SİLİNİR
Kişiler, sigorta primlerini aracı kurum ya da şahıslara elden vererek SGK'ya bildirdiklerinde, bu ödemeler geçersiz sayılır ve sigorta bildirimleri silinir. SGK bu durumda hem kişilere yönelik sağlık masraflarını hem de ödenmiş olan emekli maaşlarını geri isteme hakkına sahiptir.
MALÜLLÜK AYLIĞI KESİLİR
Gümüş, malulen emeklilik alanların dikkat etmesi gerektiğini belirtti. 01.10.2008 öncesinde sigortalı olup, 4/1-a (SSK) kapsamında malulen emekli olanların tekrar bu statüde çalışmaya başlaması durumunda emekli maaşlarının kesildiğini, ancak 4/1-b (Bağ-Kur) kapsamında çalışmaya devam edenlerin maaşlarının kesilmediğini vurguladı. Aynı şekilde, 01.10.2008 sonrası sigortalı olanlar için hangi statüde olursa olsun çalışmaya başlamaları durumunda malullük aylığının kesildiği belirtildi.
AĞIR YAPTIRIMLAR UYGULANIR
İşverenlerin ve sigortalıların, sahte sigortalılık riskleri konusunda SGK bildirimlerini titizlikle kontrol etmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Gümüş, bu tip işlemlerde yasadışı hareket eden işyerlerinin de ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını ifade etti.