En iyisi okumak’ mottosuyla kapılarını kitapseverlere açan fuar, 25 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında hizmet verecek.
Edebiyat ve düşünce dünyasından çok sayıda ünlü ismi ağırlayan Batman 7. Kitap Fuarı ve Kültür Sanat Festivali, Batman Valiliği organizasyonuyla 10 günlük süreyle kapılarını ziyaretçilere açık tutacak.
Fuarın ana temalarından birini de Gazze'de yaşanan insanlık dramını içeriyor.
Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Serdar Tuncer, Sıtkı Aslanhan, Doç. Dr. Cihat Yaycı, Hayati İnanç, Tarık Tufan gibi, edebiyat, kültür, sanat, iletişim, bilim ve düşünce dünyasından birçok konuk yazar Batman'da kitapseverlerle buluşacak.
Dualarla yapılan fuar açılışında konuşan Vali Ekrem Canalp, "Sevgili öğrencilerimiz, saygıdeğer Batmanlılar, çok saygıdeğer hanımefendiler ve beyefendiler, fuarımızın açılışına hoş geldiniz, şeref verdiniz. Batman okumayı seviyor, Batman kitabı seviyor. Her sene kitap fuarına katılanların sayısı katlanarak artıyor. Türkiye'de açık alanlarda yapılmış olan kitap fuarlarının en büyüğü Batman'dadır. Batmanlıların fuara göstermiş olduğu ilgi- alaka öylesine büyük bir boyuta ulaştı ki, 470 bin nüfuslu kentte 465 bin kişi bu fuarı ziyaret etti. Nasıl ki geçen sene Batman Petrolspor da şampiyon oldu; Batmanlılar da kültür söz konusu olduğu zaman, kitap söz konusu olduğu zaman, Batman'ı Türkiye'nin şampiyonu yaptılar. Ben ümit ediyorum ki ve Batmanlılardan rica ediyorum ki, geçen sene kırmış oldukları rekoru bu sene kendileri egale etsinler, üzerine bir kez daha geçsinler.
Bu fuarımızda bu sene yine rekor sayıda yayınevi başvuru yaptı. Geçen sene 150 yayın evimiz vardı, bu sene 159'a çıktı. Aynen Batmanlıların yayınevlerine ilgi alakası gibi, yayınevlerimizin de Türkiye'nin en büyük kitap fuarına olan ilgi ve alakası artarak ve katlanarak devam ediyor. Bu da memnuniyet verici. Batmanlıların kitap sevgisini biz de devlet olarak elimizden gelen en yüksek desteği veriyoruz. Şöyle ki, okullarımızda,. liselerimizde, ortaokullarımızda, ilkokullarımızda, her bir okulumuzda kütüphaneler açtık. Bizim köylerimizdeki, mezralarımızdaki okullar dahil, her okulumuzda kütüphanemiz var. 1 milyon 200 bin kitabı biz bu kütüphanelerimize şu anda koyduk . Bizim evlatlarımız bir milyon 200 bin kitabı her gün okuma hakkına sahipler.
Dolayısıyla kitaba ulaşım söz konusu olduğu zaman da Batman Türkiye'ye örnek bir vilayet olmuş durumdadır. Kütüphaneler söz konusu olduğunda ise, Batman kütüphane modeli, dünyadaki seattle modeli artık Türkiye'de Batman modeli olarak biliniyor. İnşallah merkezdeki kütüphanelerimiz belirli bir aşamaya gelmişlerdir. Yakın zamanda açılışlarını yapacağız. Dolayısıyla evlatlarımızın kütüphaneler yoluyla da kitaba erişimini İnşallah kolaylaştıracağız ve çoğaltacağız.
5 ilçemizde 5 festival; en son Gercüş ilçemizdeki festivalimiz ile beraber ilçe festivallerimizi tamamladık. Şunu memnuniyetle ifade etmek isterim ki, yapmış olduğumuz her bir festival bir sonraki yıl daha da iyi daha da güzele gidiyor. Bu sene Gercüş'te üçüncüsünü, diğer ilçelerimizde ikincisini yaptığımız festivallerimizle ilgili şunu söyleyebilirim ki, Gercüş'teki festivali yaptığımızda gelen insan sayısı 8'de 1 kadardı ama bu sene memnuniyetle gördük ki, her ilçemizde aynı sonuç var. Gelen insan sayısı, katılım sayısı katlanarak arttı ve devam etti. Bu hem kültürel olarak hem de ticaret olarak Batman için kazanımdır.
Merkezimizde de gıda ve tarım fuarı henüz bitti.
Kitap fuarımızın henüz açılışını yapıyoruz ama arkasından tekstil fuarımız ve gastronomi festivalimiz geliyor. Demiştik ki, festivaller şehri Batman'ı beraberce inşa edeceğiz. Şunu memnuniyetle söyleyebilirim ki artık bu maya da Batman'da tutmuştur. Batman'da Batmanlılarla beraber çalışabilmek bizim için en büyük gurur vesilesidir. teşekkürler Batman" diye konuştu.
Konuşmasının ardından Vali Ekrem Canalp ve eşi Ayten Canalp ile beraberindekiler kitap stantlarını tek tek gezerek kitapları inceleyip bilgi aldı.