SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

CEVİZLİ SUCUK VE PEKMEZDE SAHTEKARLIK TEHLİKESİ

Batman'da kış aylarının başlamasıyla birlikte, özellikle doğal ve organik ürünlere olan talebin arttığını belirten esnaf, vatandaşları glikozla yapılan ürünlere karşı uyardı.

Son Güncelleme :

2024-11-22 14:10:19

CEVİZLİ SUCUK VE PEKMEZDE SAHTEKARLIK TEHLİKESİ

Kış aylarında en çok satılan ürünlerin başında cevizli sucuk, pestil, pekmez ve kuru üzüm geldiğini belirten esnaf, bu ürünler, doğallığı sayesinde özellikle soğuk aylarda tercih edildiğini belirtiyor.

Fiyatlar ise ürüne göre oldukça değişkenlik gösterdiğini belirten esnaf, fabrikasyon ürünlerin fiyatı, genellikle sabit olmamakla birlikte, doğal ürünler daha yüksek fiyatlarla satılabiliyor.

Piyasada cevizli sucuk fiyatlarının fabrikasyon olanlar için 150 TL ile 300 TL arasında değiştiğini belirten esnaf, ancak doğal ve el yapımı cevizli sucuklar, 350 TL ile 450 TL arasında bir fiyata satılabildiğini söyledi.

Pekmez fiyatlarının da ürünün doğallığına göre değiştiğini ifade eden esnaf, organik pekmez kilogram başına 280 TL ile 350 TL arasında fiyatlandırılırken, glikozlu pekmezler 150 TL ile 200 TL arasında satılabildiğini belirti.

Batman'da kış aylarında popüler olan cevizli sucuk, pestil, pekmez ve kuru üzüm gibi doğal ürünler, soğukla mücadelede önemli bir yer tutarken, ancak vatandaşların dikkatli olması ve sadece güvenilir kaynaklardan alışveriş yapması, sağlıklı bir tüketim için büyük önem taşıdığı ifade edildi.

“HER GÖRDÜĞÜMÜZ ÜRÜN KALİTELİ OLDUĞU ANLAMINA GELMİYOR"

Ahmet Erçin

Doğal ürün almak isteyenlerin mutlaka güvenli ve tanıdık yerlerden alış veriş yapmalarını tavsiye eden esnaf Ahmet Erçin, "Kış aylarında en çok sattığımız ürünlerin başında cevizli sucuk, pestil, pekmez, tahin, bal, helva ve kuru üzümdür. Sebebi ise kış aylarında soğuğa karşı korunma ve insanları dinç tutuğu için doğal ürünleri tercih ediyorlar. Sattığımız ürünlerin hepsi doğaldır. Piyasada her gördüğümüz pekmez doğal ya da kaliteli olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü çoğu fabrikasyon ürünler ev yapımı diye satılıyor. Köy ürünleri her yerden alınmamalı. Yolarda ve kaldırımlarda yüzde yüz ev sucuğu ya da pestili diye satılıyor ama glikozdan yapılıyor. Ucuzdur diye de insanlar tercih ediyor." dedi.

"ÜZÜMDEN YAPILAN PEKMEZ, DAMAĞI HAFİF YAKMAKTA VE ÜZÜM TADI VERMEKTEDİR"

Glikozla yapılan ürünlerin kesinlikle sağlıklı olmadığı ve herkesin dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Erçin, "Fabrikasyon olan ürünlerin fiyatı piyasada pek belli değildir. Bazı cevizli sucukların kilosu 150 liradan 300 liraya kadar satılıyor. Doğal ev yapımı sucukların fiyatı ise kilosu 350 liradan başlıyor ve 450 liraya kadar çıkıyor. İçindeki cevizin kalitesine göre fiyatı değişiyor. Organik ve doğal pekmezin kilosu ise 280 lira ile 350 lira arasında değişiyor. Glikozla yapılan pekmez fiyatları ise 150 ile 200 lira arasında değişiyor. Glikozla yapılan ürünler kesinlikle sağlıklı olmadığı için herkesin dikkat etmesi gerekir. Üzümden yapılan pekmez yendiğinde damağı yakmaktadır ve üzüm tadı alınmaktadır. Ama glikozla yapılan pekmez ise şeker tadı vermektedir. Vatandaş ucuz ürün alayım derken parasıyla kendini zehirliyor. Bundan dolayı vatandaş dikkatli olmalı ve tanıdık yerlerden alış veriş yapmalarını tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu.

"FABRİKASYON ÜRÜNLER GLİKOZ, ŞEKERDEN VE BAŞKA KATKI MADDELERİNDEN"

Ahmet Başaran

"Bunların başında cevizli sucuk, pestil, pekmez ve bölgeye has kuru üzümü var. Bunları tercih etmelerindeki sebep ise hem organik hem de doğal olmasından kaynaklanıyor. Ama aynı ürünlerin hazır fabrikasyon olanları da vardır. Vatandaş ürünlerden anlamasa bile fiyat farkından ve tadından kendini belli ediyor. Yöresel ve el yapımı ürünler vitamin değeri yüksek olması ve kış aylarında insanı dinç tutmasından dolayı tercih ediliyor. Vatandaşlara tavsiyemiz tanıdık ve bilindik yerlerden alış verişlerini yapmalarıdır. Çünkü fabrikasyon ürünler glikoz, şekerden ve başka katkı maddelerinden yapılırken, yerli ve doğal ürünler üzüm ve suyunun kendisinden yapılıyor." diye konuştu.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.