Doğan, bölgedeki çiftçilerin bu yıl ekim için sabırsızlıkla beklediklerini, ancak yağışların yetersiz kalması nedeniyle toprakların tam olarak uygun hale gelmediğini belirtti.
Toprakta hâlâ yeterli nemin bulunmaması nedeniyle ekimlerin yarı yarıya olduğunu ve bu durumun verim kaybına yol açabileceğini ifade eden Doğan, uyarıda bulundu.
Çiftçilerin kısmen de olsa ekim yapmaya başladığını belirten Doğan, "Batman'da yeterli yağış almamamıza rağmen çiftçilerimiz sabırsızlıkla ekim yapmayı beklemektedir. Bir kaç gün önce yağan yağışlardan dolayı toprak biraz nem aldığı için kısmen de olsa çiftçilerimiz ürünlerini ekmeye başladı. Ürün ekim tarihi başlamasında rağmen düşük yağışlardan dolayı tam anlamıyla ekimler başlamış değildir. Şu ana kadar çiftçilerimizin neredeyse yarısı tarlasını sürmeye başladı." dedi.
Ebubekir Doğan
"VERİMİN DÜŞECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ"
Şu anki ekim sürecinin zorluklarla dolu olduğunu ifade eden Doğan, "Şu an bütün Türkiye genelinde olduğu gibi bölgemizde de buğday, mercimek ve arpa ekimi yapılıyor. Yalnız toprak yeterinde yağış almadığı için halen ekinler yarı yarıdadır. Bu hafta içerisinde beklenen yağışın yağmasıyla birlikte çiftçilerin kafası biraz daha rahatlayacaktır. Tabi toprağa ekini yapmakla sorunlar bitmiyor. Tohum, gübre ve mazot giderleri çiftçiyi düşündürüyor. Muhtemelen bu sene kısmen de olsa bir kuraklığın yaşanacağını ve verimin düşeceğini tahmin ediyoruz." diye konuştu.
"ÇİFTÇİ KURAKLIĞA KARŞI TEDBİR ALMALI"
Ekim zamanının geciktiğini belirten Doğan, çiftçilere önerilerde bulunarak, "Ümidimiz kuraklığın devam etmemesidir. Mart ve nisan ayında kuru olarak ekilen bitkilerin o dönemde yeteri kadar yağış alıp, en az kayıpla ürün elde edilebilsin. Kuralıktan dolayı çiftçi bu seneyi biraz buruk geçireceği gözüküyor. Çiftçinin burada yapması gereken ise kuraklığa karşı araştırma, geliştirme projelerini yapmaları ve özellikle bu konuda uluslararası ya da devlet düzeyinde çalışma yapan ve kuraklığa karşı yetiştirilen tohumları tercih etmeleridir. Bununla beraber kuraklığa karşı TARSİM sigortalarını yapmalarını öneriyoruz." ifadesini kullandı. Doğan son olarak, çiftçilerin bu yıl verimli ve daha az kayıpla bir sezon geçirmelerini temenni etti.
"KÜRESEL ISINMA TARIMSAL ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR"
Küresel ısınma ve dengesiz yağışların tarımı olumsuz etkilediğine de dikkat çeken Doğan, şöyle devam etti: "Bakanlık ve yetkililerin de yaşanabilecek olası bir kuraklığa karşı şimdiden önlem alması ve tedbirli olması gerekmektedir. Artık küresel ısınma diye bir sorunumuz var ve yağışların dengesiz ve zamanında yağmaması ya da 10 günde yağması gereken yağışın bir günde veya birkaç saat içerisinde yağması sorun yaratıyor. Bütün bunlar tarımsal üretimi olumsuz etkiliyor. Umarız ki çiftçilerimiz gelecekte bereketli ve daha az kayıpla ve verimli bir yıl geçirirler."