Yapılan açıklamada “Su tutma işlemi sonrasında Yukarı Hasankeyf’in altındaki mağaraların suyla temas ederek erimesi durumunda Yukarı Hasankeyf’in zarar görmemesi için su altında kalacak olan mağaraların doldurulması, dolgu ile desteklenmesi, Küçük Sarayın Güçlendirilmesi ve Yukarı Hasankeyf’in tekrar turizme kazandırılması, üzerinde konumlanmış olan kültürel varlıkların gelecek nesillere güvenle aktarılması sağlanacaktır. Bu bağlamda bölgenin özel mimari unsurları dikkate alınarak tasarlanan antik bir liman örneği inşa edilerek Yukarı Şehir ile Hasankeyf İlçesi Yeni Yerleşim arasında baraj gölü ile sağlanacak ulaşıma ve bu sayede antik kentteki turizm faaliyetlerinin gelişmesine hizmet edecektir. Sonuç olarak, Ilısu Barajı ve HES Projesi sayesinde yürütülen Kültürel Mirasımızın korunmasına dair yapılan çalışmalarla da tarihi eserler gün yüzüne çıkarılarak gelecek nesillere aktarılacak ve Hasankeyf Antik Kenti turizm bakımından dünyada bir cazibe merkezi haline gelecektir" denildi.
ÇOBAN AHMET: DİNAMİT PATLATILSA İLK BİZ KARŞI ÇIKACAĞIZ
Öte yandan Hasankeyfli vatandaşlar adına açıklama yapan ‘Çoban Ahmet’ lakaplı Ahmet Akdeniz, Hasankeyf’in bu şekilde lanse edilmesinin kendilerini üzdüğünü söyledi. Akdeniz “
Son günlerde Hasankeyf ile ilgili çirkin bir kampanya başlatılmıştır.Bu bizleri son derece üzmektedir.Yıkılma tehlikesi olan kayaların düşürülmesi ve güçlendirilmesi çalışmalarına başlandı.Bu çalışmalar gelecek için çok önemli olduğunu biliyoruz. 2010 yılında Hasankeyf'te doğal olaylardan dolayı bir kaya düştü bir vatandaşımız kayaların altında hayatını kaybetti. ‘Hani devlet nerede neden tedbir almıyor’ diye ortalıkta konuşanlar şimdi yine tam tersine yaygara koparıyorlar. Hasankeyf'le alakası olan olmayan yapılan çalışmalardan haberi bile olmayanlar konuşuyor. Lütfen herkes yaşadığı yerle ilgili konuşsun. Yaşadıkları doğup büyüdükleri yerde insanların hiç mi bir sorunu yok? Bu insanlara faydaları olmayanlar, Hasankeyf'in ismini kullanarak reklam peşinde koşuyorlar.Kim unutulursa gündeme gelmiyorsa hemen Hasankeyf'i reklam amaçlı kullanıyor. Bizler asıl Hasankeyf'in sahipleri olarak her çalışmadan haberimiz var. Tedbir alınsın insanlarımız ölmesin. Bizim için önce insan faktörü önemli. Bir proje dahilinde yapılan çalışmalar şu ana kadar hiç bir insanımıza zarar vermemiştir. Bu kaya düşürülme çalışmaları esnasında patlayıcı (dinamit) kullanılmamıştır. Dinamit kullanılırsa ilk biz karşı çıkacağız. 2010 yılında kaya düşmesi sonucunda Kültür bakanlığına dilekçelerle baş vuruldu Hasankeyf kalesi Devlet mecburen bu isteklere istinaden ziyarete kapattı. ‘Devlet neden kaleyi kapattı?’ diyenler yine bunlardı. Hasankeyf kalesinin neden kapandığını kimler dilekçe vermiş bilgi edinme hakkından faydalanarak öğrenebilirsiniz. Ama, lütfen bilmeden,öğrenmeden,araştırmadan konuşmayalım” şeklinde konuştu.