Kurutmalık sebzeler, mutfaktaki yerini asırlardır hiç kaybetmiyor. Özellikle kışın tüketilmek için sadece evlerde üretilen kurutmalıklar son yıllarda toplu halde üretilip dünya pazarına sunulmaya başlandı. Kurutmalığın hemen hemen her evde yapıldığı İlimizde her gün milyonlarca sebze oyularak, kurutulmak için çatı olarak adlandırılan sırıklarda güneşe bırakılıp kurutuluyor. Aralarında patlıcan, biber, domates, bamya, kabak gibi sebzelerin bulunduğu kurutmalıklar yüzlerce kişi için geçim kaynağı olurken dar gelirli vatandaşında kışlık yemeklik ihtiyacını karşılıyor. Kurutmalıklar için en az 40 derece sıcaklık gerekirken, Batman’daki aşırı sıcaklar kurutmalık işi yapanları mutlu ediyor. Genç kızlar ve kadınların oyduğu sebzeler, 50'şerli olarak iplere geçiriliyor. Balkon ve çatılarda yerini alıyor. Kuruduktan sonra ise çürükleri ayrılıyor ve ambalajlanıyor.
"NE KADAR GÜNEŞ O KADAR KALİTELİ VERİM"
Kurutmalık işiyle uğraşan Pazaryeri Mahallesi sakinlerinden Aynur Eren, kazançlarının güneşe bağlı olduğunu belirterek, "Biz aman güneş gitmesin biraz daha dursun ki daha çok kazanalım diyoruz. Bu iş güneşte güzel olur. Makinelerde yapıldı, aynı doğallık çıkmadı. Biz bu işe sezonun 5. ayında başlıyoruz. Tatlı biber ile başlıyoruz. 7. ayın 25'ine kadar bu sürer, ondan sonra patlıcan bunlarla meşgul oluruz. Zaman çok kısıtlı güneş gittikten sonra bu işi yapamıyoruz. 9. ayın 15'inden sonra artık yeşil biber kurumaz. Biz de bu kısıtlı süre içinde çok çalışıyoruz. Bunu biz hal'den alırız usulüne göre oyar sereriz. Bu biberlerin kuruma süresi 9 ile 15 gün arasındadır. Kırmızı biber daha kısa sürede kurur, bu da hava sıcaklığına bağlıdır " dedi. (Mehmet İslamoğlu)