Söz konusu yasağa aykırı hareket ederek anız yakanlar hakkında her dekar için idari para cezası verilecek ve anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılarak uygulanacak.
İlimize bağlı Demirlipınar ve Güvercinli bölgesinde çadırlarda yaşayan ve anızlardan faydalanan çobanlar, vatandaşları uyardı. hasattan hemen sonra vatandaşlar mısır saplarını hayvan yemi olarak kullandığını hatırlatan çobanlar “Bizlerde hayvanlarımızı geri kalan saplardan temizliyoruz. Üreticilerimizden beklentimiz hasat sonrası anız yakmamaları, biçerdöverle hasattan sonra tarlada kalan sapları sap parçalama makinesi ile parçalayıp, parçalanmış sapları toprağa karıştırmalarıdır. Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böceklerin ve hastalıkların çoğaldığını. Anız yakma sırasında da toprakta bulunan canlılar, kaplumbağalar, karıncalar, kuşlar, böcekler yok olmaktadır" dedi.
ZARARI ÇOK, YARARI YOK!
Tarla bitkilerinde, ürünü tarladan kaldırdıktan sonra tarlada kalan bitki kısımlarının (kök, sap, dal ve yaprak) kötü alışkanlık sonucu bazı üreticiler tarafından yakıldığını aktaran vatandaşlar "Anız olarak bilinen bu bitki artıklarının, toprağı kolay işlemek ve yabancı ot tohumlarının ortadan kaldırılması amacıyla yakılması topraklarımıza, ailemizin ve ülkemizin geleceğine büyük zarar vermektedir.Anızın yakılmasının meydana getirdiği zarar, sağlayacağı yarardan kat kat fazladır" şeklinde konuştular. (Murat Ezgin)