Antikkent Hasankeyf ilçesinde yapılan kazılarda Roma, Artuklu ve Osmanlı dönemlerine ait yeni bulgular gün yüzüne çıkarıldı.
Baraj gölü altında kalacak tarihi yaklaşık 12 bin yıl öncesine dayanan Hasankeyf'te temmuz ayının başında başlayan kazı çalışmaları devam ediyor.
İlçede 4 ayrı alanda devam eden kazı çalışmaları ile Roma, Artuklu ve Osmanlı dönemlerindeki tarihi zenginlikler gün yüzüne çıkartılıyor. Kazı çalışmalarında Roma, Artuklu ve Osmanlı dönemlerine ait yeni bulgular bulundu.
Kazılarda, milattan sonra 3'üncü yüzyılda inşa edilen Roma garnizonu, Artuklu dönemine kadar giden metal işlemeciliği, altyapı sistemi, Osmanlı dönemine ait ortasında su kanalı inşa edilmiş bir yol ve yapı kalıntıları, milattan sonra 12'nci yüzyıl ile 17'nci yüzyıl arasındaki mezar taşları, seramik kaplar ve sikkeler ortaya çıkarıldı.
Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi ve Hasankeyf Kazı Başkanı Mevlüt Eliüşük, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Hasankeyf'te 4 ayrı alanda kazı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
"ROMA GARNİZONU BEDEN DUVARININ BİR BÖLÜMÜNÜ ORTAYA ÇIKARDIK"
Kazılarda, milattan sonra 3'üncü yüzyılda inşa edilmiş bir Roma garnizonu duvarının ortaya çıkarıldığını belirten Eliüşük, sözlerine şöyle devam etti: "Bu kazı çalışmaları ilk olarak 'Büyük Saray' diye adlandırdığımız milattan sonra 3'üncü yüzyılda inşa edildiği bilinen bir Roma garnizonudur. Özellikle dış beden duvarını ortaya çıkarmaya yönelik olarak bir ay kadar orada çalıştık. Yaklaşık 12-13 metre uzunluğundaki beden duvarının bir bölümünü ortaya çıkardık. Orada milattan sonra 12'nci yüzyıl ile 17'nci yüzyıl tarihleri arasında mezar taşları, seramik kaplar ve sikkeler ele geçirildi."
"OSMANLI DÖNEMİNDE ORTASINDA SU KANALI İNŞA EDİLMİŞ BİR YOL TESPİT ETTİK"
Osmanlı dönemine ait ortaya çıkarılan bulgularla ilgili bilgi veren Eliüşük, "Aşağı şehirde yaptığımız çalışmalarda ise Osmanlı döneminde yapıldığını anladığımız çok düzgün, ortasında su kanalı inşa edilmiş bir yol ve o yolun her iki tarafında yapı kalıntıları tespit ettik. Özellikle burada o sokak dokusunun etrafında bulduğumuz alanlarda Osmanlı döneminde dükkânların olduğu anlaşıldı." ifadelerini kullandı.
"KUYUMCULUĞUN YAPILDIĞINI GÖSTEREN ÖNEMLİ BİR TAŞ KALIP BULDUK"
Osmanlı dönemine ait dükkânların alt seviyesinde yapılan kazı çalışmalarında ise Artuklu dönemine ait metal işlemeciliği bulguları tespit ettiklerini anlatan Eliüşük, "Artuklu dönemine kadar giden metal işlemeciliğinin yani bir hattane çarşısı gibi düşünebileceğimiz bir alan tespit ettik. Burada tabi ki buluntuları incelediğimizde çok yüksek kaliteli çelik üretiminin yapıldığını gördük. Ayrıca çok ilginç bir buluntumuz vardı. Burada özellikle kuyumculuğun da yapıldığını gösteren önemli bir taş kalıp bulduk. Çok küçük taş kalıp olsa da bu bizim için önemli bir ipucu sağladı." şeklinde konuştu.
"ÇOK DÜZGÜN BİR ALTYAPI SİSTEMİNİN OLDUĞUNU TESPİT ETTİK"
Artuklu dönemine ait altyapı sisteminin bulunduğu kazı çalışmalarıyla ilgili Eliüşük, şunları söyledi: "Hasankeyf Belediyesine ait bir avluda kazı çalışması gerçekleştirdik. Burada yaptığımız çalışmalara özellikle baktığımızda Hasankeyf'in kurulduğu dönemde ya da İslami dönemin, Artuklu döneminde özellikle çok düzgün bir altyapı sisteminin olduğunu, belirli biriktirme alanlarının varlığını daha önce tespit ettik. Bu yıl ise bu biriktirme alanlarına bağlanan altyapı sistemlerini tespit ettik. Tabi, bununla birlikte seramik atölyelerin varlığını ve oldukça mümtaz bir seramik fırını ortaya çıkardık. Tabi, bununla bağlantılı işlikler de var. Bu da gösteriyor ki Hasankeyf'te özellikle milattan sonra 12'nci yüzyıldan itibaren çok yoğun üretimin varlığı ve özellikle bu üretimin de Koç ve Süleyman Camii çevresinde gerçekleştirildiği, yani Koç, Süleyman Camii ve El-Rızık Camii arasında kalan bölgede üretim
'in tarihini gün yüzüne çıkarmaya çalışacaklarını sözlerine ekledi. (İLKHA)