TEKEL'in özelleştirilmesinin ardından destekleme alımlarının yapılmaması nedeniyle tütün üretimini bırakan üreticiler, son yıllarda fiyatlardaki düzelmeyle yeniden tütün ekimine yöneldi.
Son yıllarda yabancı sigara firmalarının kaliteli tütün arayışları kapsamında Batman ve çevre il ilçelere has olan tütün talebinin arttığı gözlemlendi.
Batman ve çevresinde üretilen tütünlerin çok kaliteli olduğunu aktaran üreticiler; “tütün konusunda projeler üretilirse, yüzlerce aile iyi bir geçim kaynağı bulacak. Nasıl olsa tütün ve sigara halen revaçta” diye konuştular. Çocukluğundan beri tütün üretimiyle uğraştığını belirten çiftçi Fevzi Dağ bu yıl 4 dönüm alanda tütün ekimi yaptığını ifade ederek, tütünün son yıllarda değer kazandığını söyledi. Dağ ''başka gelir getirici yetiştireceğimiz bir ürün yok. Çoluk çocuk tütünle uğraşıyoruz. Bu yıl bir tona yakın tütün yapacağız'' diye konuştu.
İlimiz genelinde bu yıl sözleşmeli yapılan tütün ekimi yaygınlaştı. Tütüncülük kısmen de olsa kırsal kesimde canlanırken, tütünde çalışan kadınlar, gün doğmadan tarlaya gidiyor. Tütün toplayan bazı kadınlar, bırakacak kimseleri olmadığı için çocuklarını da yanlarında götürerek hazırladıkları beşiklerde uyutuyor. Güneş batıncaya kadar tütün kıran kadınlar, gündüz yaklaşık 40 dereceyi bulan sıcak havada topladıkları tütünleri dizerek aile ekonomisine katkı da bulunuyor. Yıllar önce İlimiz genelinde tütüncülükle uğraşan aile sayısı binlerle ifade edilirken, neredeyse her köyde tütün ekimi vardı.
TÜM İŞLER TÜTÜNE BAĞLIYDI
Gazetemize konuşan tütün ekicileri, yıllar önce evlilikler, nişan, yeni ev inşaatları ve tüm işlerin tütün sezonuna göre hazırlandığını belirttiler. Tütüncüler “Batman’da yıllar önce tütüncülük ön plandaydı. Düğünler tütün hasadından hemen sonra yapılırdı. Tütün ekimi yapan çiftçiler iyi para kazanır, oğullarını, kızlarını evlendirir, evini, arabasını alırdı. Zor ve zahmetli bir iş olduğu için eskisi kadar bölgemizde tütün ekimi yapılmıyor. Son 3 yıldır özel sektörün teşvikiyle yeniden canlanan tütüncülük bölge halkını yeniden umutlandırdı” diye konuştular. Batman bölgesinde tütüncülük yapan Fevzi Dağ, dikimden hasada yaklaşık 10 aylık zorlu bir süreçte tütün üretimi yaptıklarına işaret ederek, dikim ve bakımı gündüz yapılan tütünün gece ise kırımının yapıldığını dile getirdi. Bayanlar ise, yaklaşık 12 saat çalışarak tütün kırımı ve dizimi yaptıklarını söylediler. Tütün hasadının çok zor bir iş olduğunu kaydeden Bayanlar, “Tütün kırımına sabah erken başlıyoruz, daha sonra topladığımız tütünü öğlen saatine kadar diziyoruz”
YILIN 10 AYINI TÜTÜN ÜRETİMİ YAPARAK GEÇİRİYORLAR
Naylon seralar altında yetiştirilen tütün fidelerini toprakla buluşturduklarını belirten Dağ, yılın yaklaşık 10 ayı tütün üretimi için çalıştıklarını söyledi. Eylül ayının ortasına kadar tütün hasadının yapıldığını aktaran Dağ, şöyle dedi: "Biz yıllardır bu işi yapıyoruz, alışkanlık olduğu için bırakmadık. Tütün üretimi zor ve zahmetlidir. Çapa yaptıktan sonra tütün kırmasına başlanıyor. Kırma işlemi yıllardır gün doğmadan başlar. Gece serinliğinde tarlada oluruz. Güneş yükselene kadar da tütünleri kırarız. Kırdığımız tütünleri akşama kadar dizip, güneşin altında kurutmaya bırakıyoruz" şeklinde konuştu. (Murat Ezgin)