Sason ilçe merkezi, köylüler ve yoldan geçen yolcular her gün bu ağaçlara çıkarak kış aylarında tüketmek üzere torbalar dolusu dağ armudu topluyor. Genellikle sonbahar aylarında olgunlaşan ve lezzetli bir tadı olan yaban armutlarına, halk tarafından yoğun ilgi gösteriliyor.
Soğuk kış aylarında tüketmek üzere armut toplamaya giden vatandaşlar, dağlık alanlarda yaklaşık 5 kilometre yol yürüyerek, torbalar halinde armut topluyorlar. Topladıkları yaban armutlarını evlerine getiren köylüler, bir kısmını turşu yaparak bir kısmını ise kış ayları için saklarken, bazı köylüler ise yaban armutlarını ticarete dönüştürerek yetişmeyen ilçelere götürerek satıyorlar.
ARMUTLAR İÇİN ŞEHİRLERDEN GELENLER VAR
Sason ilçesi Ergünü köyüne yabani armut toplamaya geldiğini belirten Kasım Uğur, "Yabani armut yani (şekok) dediğimiz bu armutlar genellikle sonbaharda olgunlaşıyor ve çok güzel bir tadı var. Halk yoğun ilgi gösteriyor. Topladığımız bu armutları batıda yaşayan akrabalarımıza gönderiyoruz. Kışlık için turşu yapıyoruz ve serin yerde saklıyoruz. Kış ayında çıkardığımızda daha da çok olgunlaşıyor. Batıda yaşayan gurbetçiler özellikle tatilini armut sezonuna denk getiriyor. Çevre il ve ilçelere götürüp satan köylüler bile var, çünkü yetişmeyen yerlerde bu armutlar iyi satılıyor" dedi. (Numan Ezgin)