Sason Çileği Kimyasal analizi sonuçları olumlu çıkan Sason çileğinin kalitesi tescillendi. Kaliteli ve aroması ile dikkat çeken Sason çileği için patent kuruluna da başvuru yapılacak.
Sason ilçesinde yetişen çilek kalitesiyle adından söz ettirirken, marka olma yolunda da önemli bir sınavdan başarıyla geçti. Geçtiğimiz Mayıs ayında Şanlıurfa’dan gelen uzmanların ilçedeki birçok tarladan aldıkları çilek, toprak ve yaprak numuneleri, kalite analizi için İstanbul’a gönderildi. Burada yapılan ürünün kimyasal analizi olumlu çıkan Sason çileği, kalitesini ispatlamış oldu. Fideleri Silifke’den gelmesine rağmen Sason Çileğindeki vitamin ve diğer değerler, üst seviyede çıktı. Batman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve DİKA tarafından bölgedeki coğrafi işaretlerin belirlenmesi için başlatılan çalışma kapsamında Batman’dan DİKA tarafından belirlenen dört ürün içinde yer alan Sason çileği için Patent kuruluna da başvuru yapıldı. Bu arada Haftasonunda Mardin’de, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ile Yerel Ürünler Coğrafi İşaretleri Araştırma Ağı (YÜCİTA) tarafından düzenlenen ‘Türkiye Coğrafi İşaretler Beşiği Yukarı Mezopotamya Uluslararası Sempozyumu’nda yer alan Sason çileği, toplantıda yer alan ünlü şef ve gurmelerden de tam puan aldı. Sason çileği, bölgedeki coğrafi işaret ürünleri arasında, Zivrik Narı, Faraşin balı ve Derik Zeytini ile yarışıyor. Bölgenin parlayan ürünü olarak kabul edilen Sason çileğinin kalitesini kanıtlaması, çiftçiler arasında de sevinçle karşılandı. (Murat Ezgin)