SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

Arıcılar memnun

Gercüş ilçesindeki arıcılar şifa kaynağı olan balın hasadından memnun olduklarını ifade ederek, balın her çeşidinin enfeksiyona karşı şifa kaynağı olduğunu söylediler.

Son Güncelleme :

1970-01-01 02:33:37

Arıcılar memnun

Bağ, üzüm ve çiçek çeşitleri ile meşhur olan Gercüş  ilçesinde şifa kaynağı bal üreticileri, balın her çeşidinin mikroplara karşı bir anti mikrobik özelliğe sahip olduğunu ifade ettiler. Gercüş bölgede yetişen bitkilerin tür olarak tümünün yetiştiği yerlerde 20 yıldan fazladır arıcılık işiyle uğraşan Hüseyin Barlak, her derde deva olan şifa kaynağı balın üretimiyle ilgili İLKHA muhabirine konuştu. Son yılların en bereketli ve güzel balını bu sene elde ettiklerini vurgulayan Barlak, balın faydalarının saymakla bitiremeyeceklerini ifade etti.

Arıların genel bakımlarına mart ayında başlanıldığını belirten Barlak, "Mart-nisan aylarında arıların genel bakımı yapılıp, aç arılar beslenip floranın (bölgede yetişen bitkilerin tür olarak tümü) olduğu yerde güzel bir şekilde konaklanıp arılar orada bekletilir. Arıların oğul çıkma zamanı olan 25 ila 30 Nisan arasındaki zamanda arılar kontrol altına alınır. Arılar oğul çıkardığı zaman arıların oğulları başka kovanlara alınıp gerekirse beslenilir gerekmiyorsa beslenmez." dedi.

"ARININ GÜZEL BAL YAPMASI İÇİN ARININ GÜÇLENDİRİLMESİ LAZIM"

 

Güzel bal elde edilmesi için arıların güçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Barlak, "Arılar çiçekler ile floranın güzel ve çok olduğu yerlere götürülüp orada konaklanır. Arının güzel bal yapması için arının güçlendirilmesi lazım. Arı güçlendirilmezse güçlü arı yeri daralırsa oğula kaçar, oğula kaçtığı zaman oğul verir ve oğul verdiği zaman istediğimiz şekilde bal alamayız. Arının güzel bal verebilmesi için yeri geniş tutulur, gerektiğinde petek verilir ve gerektiğinde kat verilip arının yeri geniş tutulur." ifadelerini kullandı. Bal üretiminin geçen senelere göre verimin çok iyi olduğunu dile getiren Barlak, şunları söyledi: "Bal hasadını yaptık ve bu sene gayet güzel bir şekilde bal aldık. Bu yılın balı güzel bir baldı. Bu sene genelde arıcılar erken ballarını aldılar. Biz ise 22 Ekim'de ancak alabildik. Eylül-ekim ayları arasında bal hasadı yapılır." (İLKHA)

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.