İlimizde çiftçiler, geçen hafta içinde etkili olan yağışlarla birlikte yumuşayan ve nemlenen arazilerini ekmek için hazırlıklara başladı. Arazilerinde çift süren ve daha sonra tohum eken çiftçiler, bu yılın bereketli ve hasadın bol geçmesini dilediler.
Batmanlı çiftçi Sedat Kartal, erken ekimin yüksek toprak sıcaklığından dolayı tohumun çimlenememesine veya çimlendikten sonra yetersiz nem nedeniyle çimlerin kurumasına neden olduğunu belirtti. Geç ekimde ise tohum kışa girmeden çimlenmediğini ifade eden Kartal “yetersiz çimlenenler kışa cılız girer, soğuklardan zarar görür, Sulu tarım yapılmayan alanlarda doğal yağışların düzenli düşmesi verim açısından çok önemlidir. Bundan sonraki dönemlerde, ekilen bitkilerinin gelişimi, düşecek yağışlara bağlıdır. İnşallah kış ve ilkbahar mevsimlerinde düşecek yağışlar çiftçilerimizin yüzünü güldürür ve güzel verim elde ederler" şeklinde konuştu.
1 AYLIK TELAŞIN ARDINDAN
Yağışların gecikmesi nedeniyle tohumu Kasım ayı başında ekmek için çalışma başlattıklarını kaydeden çiftçi Yusuf Güneş ise, “Ekim ayının son günlerinde yağışlar başladı ve bir süre sonra durdu. Burada geçen yıla göre yaklaşık 45 günlük bir gecikme söz konusu. Tarlalarımız kuru olduğu için ekim yapamadık. Şu anda ekime başlandı. Temennimiz kar olmazsa ekimi zamanında bitiririz. Çünkü burada gecikme gibi bir durum söz konusu. Batman genelinde birçok çiftçi tohum ekme dönemine girmiştir. İlk yağmurun yağmasıyla birlikte biz de ekim telaşının içerisine girdik. Şu anda arazilerimizin yarısından fazlasına tohumu attık. Yaklaşık 250 dönüm alanda buğday ekimini gerçekleştirmem gerekiyor. Traktörlerimiz şu anda tarlalarda çalışıyor. Geri kalanını da birkaç gün içinde ekeceğiz. İnşallah iyi bir verim alacağız” şeklinde konuştu.
“TOPRAK ANAİZLERİ ÇOK ÖNEMLİ”
Batmanda tohum ekmeye başlayan çiftçiler için uzmanlar şöyle konuştu, "Çiftçilerimiz bu dönemde topraklarını ekime en iyi şekilde hazırlamalılar. Çiftçilerimizin özellikle toprak analizlerini yaptırmaları ve uygun tohum ile gübre seçimini yaparak üretime başlamaları önem arz etmektedir. Ayrıca çiftçilerimiz mutlaka bir teknik danışman gözetiminde üretime başlamalılar. Toprak analizinden, tohum seçimine kadar üretim sürecinin bir teknik danışman gözetiminde yapılması çok önemlidir. Bu hem çiftçimizi ekstra maliyetten kurtaracak hem de daha kazançlı bir üretim sağlayacaktır" dediler. (Murat Ezgin)