Yüksek gelir getirdiği için her geçen gün fıstık ekimine yönelen Batmanlı çiftçiler, bu sezon fıstık fidanı dikimlerini gerçekleştirmeye başladılar. Fıstık dikimi sezonunu başlatan çiftçiler, arazilerini adeta fıstık tarlalarına çevirmiş durumda. İl genelinde son yıllarda fıstık dikimi artarak devam ederken, arazilerinin üzerinde fıstık dikimine başlayan çiftçiler, fıstık üretiminin gelirinin yüksek olmasından dolayı buna yöneldiklerini belirttiler. Beşiri ilçesine bağlı Yenipınar (Keverzo) köyüne gelen Batman İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Kiyas, fıstık fidanı dikiminin yapıldığı yerde incelemelerde bulundu. Burada çiftçilerden bilgi alan Kiyas, daha sonra çiftçilerle birlikte fıstık fidanı dikimine katıldı.
%70’i HİBE
Kentte fıstık fidanı dikimine ilişkin açıklamalarda bulunan Kiyas, son yıllarda fıstık bahçelerinin kurulumunun giderek hızlanmaya başladığını söyledi. Kiyas, "Bugüne kadar yaptığımız tespitlerde yaklaşık 40 bin dekar fıstık bahçesi kurulumu yapılmış. Geçen yıl çiftçilerimize yüzde 70 hibeyle 375 bin adet fıstık çörüğü dağıttık. Bu yıl da yine sonbahar dikimi için 200 bin adet fıstık fidanı çörüğü dağıtımını yaptık. Ayrıca, ilçelerimizde de 45 bin adet fıstık fidanı çörüğü dağıtımı yapılmıştır." dedi.
"İLİMİZDE SİİRT FISTIĞI GELİŞMEKTEDİR"
Çiftçiler tarafından fıstık fidanı dikimine il genelinde başlandığını bildiren Kiyas, şunları söyledi: "İlimiz, Türkiye'de fıstık yetiştiriciliğinin yapıldığı bir hattadır. Siirt'ten Antep'e doğru uzanan bu kuşakta fıstık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Antep, Adıyaman, Urfa, Batman ve Siirt'te fıstık yetiştirilmektedir. İlimizde Siirt fıstığı gelişmektedir. Antep çeşidi bizim buralarda biraz daha azdır. Yüzde 98 Siirt fıstığıyla aşılama yapılmaktadır. 40 bin dönümümüzün yaklaşık 30 bininin şu anda aşısı yapılmış, 10 bin dönümünün de aşı süreci devam ediyor."
"ÇİFTÇİLERİMİZ VERİMLİ VE DÜZ TARLALARA İNMEYE BAŞLADI"
Fıstık dikiminin yapıldığı arazilerin çoğunun çorak ve verimsiz araziler olduğunu anlatan Kiyas, "Çiftçilerimiz yavaş yavaş verimli ve düz tarlalara da inmeye başladı ama fıstığın 7'nci yılından itibaren verimini hesapladığımızda, uzun vadede geliri olan, getirisi yüksek bir üründür. Şu anda 20 dönüm bahçesi olan bir çiftçi rahatlıkla geçimini yapabilmektedir." ifadelerini kullandı. Geliri yüksek olduğu için fıstığa yöneldiklerini ve geçimlerini bu şekilde temin ettiklerini dile getiren çiftçilerden Feyzi Akay, "Eskiden buğday, arpa ekiyordum. Şu anda arazimizi fıstık tarlasına çevirdik. İnşallah arazimiz artık daha verimli olacak. Arazimize Antep fıstığı ekiyoruz. 2000 yılından beridir fıstık ekmişim. Şu anda bundan çok memnunuz. Fıstık ekmeye devam ediyoruz. Bazı ağaçlarımız ürün vermiş. Şu ana kadar 150 dönüm fıstık ektim." şeklinde konuştu.