SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

Lahana üretimi start aldı

yerli lahana hasadı başladı.

Son Güncelleme :

1970-01-01 02:33:37

Lahana üretimi start aldı

Balpınar (Grêsira) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyündeki çiftçiler, yerli lahana hasadına eksi sıfırın altındaki soğuklar altında başladı. Kentin sebze ve meyve halinin sebze ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan çiftçiler, ürettikleri yerli lahanaları ise Diyarbakır'a sattıklarını ve lahana hasadından çok memnun olduklarını belirttiler. Çiftçiler, yıl boyunca tarlalarına ektikleri yerli kabak, domates, salatalık, biber, patlıcan ve kabak gibi ürünlerin hasadına lahanayla devam ediyorlar. Geçim kaynağı olan sebzeleri satarak geçimlerini sağlayan köylüler, hasattan memnun ancak satışlardan değil.

KENTİN %60’LIK İHTİYAC KARŞILANIYOR

Batman Sebze ve Meyve Hali'nin yaklaşık yüzde 60 oranında sebze ihtiyacını karşılamakla beraber Diyarbakır'a da satışlarının olduğunu söyleyen çiftçilerden Şahabettin Işık, lahananın kilosunu 40 kuruşa sattıklarını ancak piyasaya sunulduğunda kilosunun bir buçuk TL'ye satıldığını, böylece üreticilerin değil başkalarının kazandığını dile getirdi.

2 KEZ ÜRÜN ALINIYOR

30 yıldan fazladır çiftçilikle uğraştığını söyleyen Işık, "Doğu, Güneydoğu'da çiftçilik biraz zordur. Hava şartları nedeniyle yazın biraz sıcak olur. Sonbaharda da don olayı erken geldiği için Çukurova'daki gibi verim alamıyoruz. Şubat'ın 15'inde birinci mahsul lahana ve marul ekimi yapıyoruz. Lahana ve marul ekimi aşağı yukarı Mayıs'ın 15'i veya Haziran'da birinci kesimi yapıp 2'nci mahsule hazırlık yapıyoruz. Haziran sıcağında ikinci ekimi yapıyoruz. Ekim yapıldıktan sonra hava sıcak olduğu için hasat zamanı biraz geç gelir. Aşağı yukarı Kasım Aralık aylarında don düşmese hasadımız başlar." dedi.

EN BÜYÜK SIKINTI FİDE!

 

Lahana ekimine son birkaç yıldır başladıklarını dile getiren Işık, "Lahana üretimine 4-5 senedir başlamışız. 2 senedir ilkbahar denemesini yapmışız. İlkbaharda çok güzel verim alıyoruz. 2'nci mahsulde Ağustos ayında ekiyoruz. Kasım ayı itibarıyla hasada başlıyoruz. Bizim bölgede hava şartları elverişli olsaydı 3 mahsulde alabilirdik. Toprağımız verimli bir topraktır. Ancak çiftçi olarak hava şartları nedeniyle bazı sıkıntılarımız var. Ayrıca bölgemizde fidecilik seraları olmadığı için fidelerden dolayı sıkıntı çekiyoruz. Bazen verim alamıyoruz. Fidelerimizi Adana, Mersin veya Antalya'dan istiyoruz. Yaz sıcaklarında araçlarla gönderilirken fide kökleri bozuluyor. Bize gelen fideler ya değişik ya eksik ya da bozuk geliyor. En büyük sıkıntımız fidedir. Birkaç sene önce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hibeli fide gelmişti. En çok o sene randıman almıştık." ifadelerini kullandı.  

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.