Son yıllarda et fiyatlarının yüksek olması nedeniyle birçok aile kavurma hazırlamayı ertelemişti ancak bu yıl et fiyatları az da olsa düşünce vatandaşlar tekrar buna rağbet etmeye başladılar.
Semiz hale gelmesi ve etinin lezzetli olması için kavurma yapılacak hayvan 8 ay beslenip, aralık ayında kesiliyor. Kavurma için hazırlıklar sabah saat 05.00'te başlıyor. Hazırlanan yağsız etler meşe odununun ateşinde kaynatılıyor. Oldukça meşakkatli olan kaynatma işlemlerinin ardından hazırlanan etler, teneke veya kaplara bırakılarak, kış aylarında tüketilmek üzere muhafaza ediliyor. Bu gelenek, yüzyıllardan beri devam ediyor.
Eskiden daha çok köylerde yapılan kavurmayı şehre taşıttıklarını belirten aşçı Hikmet Ölçer, yaklaşık 4-5 yıldır ekibiyle birlikte kavurma hazırladıklarını söyledi.
1 KİLO ETTEN 650 GRAM ÇIKIYOR
Kavurmanın yapılışını anlatan Ölçer, "İlk önce büyükbaş hayvanları alıp, 7-8 ay boyunca besliyoruz. Kavurma zamanı geldiğinde o hayvanları kesip, etleri doğruyoruz. Bir kilo etten 650 gram kavurma elde ediliyor. Kilosunu 70 TL'den satıyoruz. Kavurma yapmak hem zahmetli hem masraflıdır. İşçiliği de çok zordur. Et ateşe bırakıldığında 6-7 saat boyunca karıştırılıyor. Tam kıvamına gelene kadar çok emek veriliyor. Yaptığımız kavurmanın ömrü iki aydır. Havalar ısınmadan bitmesi lazım çünkü kavurma sıcak havada eriyor. Kavurma iç yağla yapıldığı için birbirini tutuyor. Buzdolabına da koymaya gerek yok. Salonda ya da balkonda bırakılıyor. Hazır bir yemek çeşididir. Yumurta ile kızartılıyor, çorbada kullanılıyor. Misafir geldiği zaman et alıp saatlerce pişirmeye gerek yok. Hemen ısıtılıp, misafire ikram ediliyor" dedi. (İsmail Güneş)