Batman Üniversitesi ile Batman İl Sağlık Müdürlüğü tarafından "1. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Sigara ve Madde Bağımlılığı Çalıştayı" gerçekleştirildi.
Batman Üniversitesi Merkez Kampüsünün konferans salonunda düzenlenen çalıştaya; Vali Ahmet Deniz, Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.
"9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" münasebetiyle yapılan çalıştayda, sigaranın maddi ve manevi zararlarına dikkat çekildi.
Burada katılımcılara hitap eden Vali Deniz, sigaranın, dünya genelinde yılda 6 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olan salgın hastalıklardan olduğunu söyledi.
Deniz, "Bunun 5 milyon 400 bini içenler, içerler gitti, 600 bin de maalesef pasif içici dediğimiz içenler yüzünden kaybettiğimiz insanlar var bu dünyada. Türkiye'de her yıl aşağı yukarı 130 bin civarında vatandaşımızı sigaradan kaynaklı hastalıklardan kaybediyoruz. Her 6 saniyede dünyada bir kişi kaybediyoruz. Türkiye son yıllarda sigara ile mücadele konusunda yasal mevzuatlar açısından Dünya Sağlık Örgütünün kendi belirlemelerine göre en başarılı ülkelerden bir tanesi aslında. Geçen yıl itibariyle Türkiye'de sigara içimi yüzde 31,5'ten yüzde 27'lere kadar gerilemişti. Maalesef görüyoruz ki son günlerde denetimlerden kaynaklanan bir sıkıntı var ki tekrar yükselmeye başlamış. Çok aşağı inerken tekrar yukarı çıkmaya başlamış. Demek ki burada bazı eksikliklerimiz var. Daha fazla denetim yapmak zorundayız." dedi.
Sigaraya taviz vermenin mümkün olmadığını dile getiren Deniz, uyuşturucu kullanan çocukların, sigaraya başlamadan bunu kullanmadıklarını, gerçek anlamda sigarayla mücadele edildiği zaman uyuşturucuyla da mücadele edilmiş olunduğunu kaydetti.
"Batman en çok sigara içen iller arasında"
Batman'ın en çok sigara içen iller arasında olduğuna dikkati çeken Deniz, "Bu bize, güzel şehrimize yakışmıyor. Biz de içtiğimiz müddetçe çocuklarımız içecek. İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerimizce 2015 yılında kapalı mekânlarda sigara içen yerlerle ilgili 35 bin TL para cezası kesilmiş. 2016'da 59 bin lira, 2017 yılında 297 bin lira ceza kesilmiş. İnternet kafelerde hakeza; 2015'te 2 bin 350 lira, 2016'da 43 bin lira, 2017'de 131 bin lira ceza kesilmiş. Kapalı mekânlarda sigara içilen yerler 3 defa ceza aldığı zaman 4'üncü defa kapatma cezası alırlar. O yüzden üzerine üzerine gideceğiz." ifadelerini kullandı.
Batman'da yürütülen "Sigarayı Sen de Bırak" kampanyası kapsamında sigarayı bırakanlara; Deniz, Aksoy ve Durmuş tarafından bisiklet hediye edildi.