SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

REKTÖR ERMAN: TERSİNE GÖÇ ETKİN HALE GETİRİLMELİDİR

Batman’da düzenlenen programda konuşan Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, bölgenin genç nüfusunun büyük şehirlere göçü engelleyecek projeler üretilerek, tersine göç etkin hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Son Güncelleme :

2018-02-15 19:31:54

REKTÖR ERMAN: TERSİNE GÖÇ ETKİN HALE GETİRİLMELİDİR

Birlik Vakfı Batman Şubesi tarafından “Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Tarımsal Yapısı Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu bir konferans verildi. Konferansa; Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, Birlik Vakfı Batman Şube Başkanı Hamdullah Tüzün, vakıf üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Konferansa konuşmacı olarak katılan Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman “Güneydoğu Anadolu Bölgesinin Tarımsal Yapısı Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu bir sunum yaptı.

“100 MİLYON DEKAR ATIL DURUMDADIR”

Türkiye’de 24 milyon hektar tarım arazisinin olduğunu belirten Erman, “2002 yılında 2 milyon 588 bin olan çiftçi sayısı, 2016 yılına gelindiğinde 2 milyon 267 bine kadar gerilemiş. Zira ülkemizde tarımsal sorunların belki en başında gelen problem, köyden kente göçme ve bu göç neticesinde tarımsal arazilerimizin işlenen, üretim yapılan tarım arazilerimizin her geçen gün azalma göstergesi sorunudur.

2002 yılında 164 milyon dekar olan tarım arazilerimiz, 147 milyona kadar gerilemiş. Oysa toplamda 240 milyon dekar tarım arazimiz var. Burada şöyle bir sonuç çıkabiliriz; 100 milyon dekar kadar arazimiz aslında kırsaldan kente göçler neticesinde işlenmeksizin, üretim yapılmaksızın atıl bir şekilde bırakılmaktadır. Bu da totalde ülkemizin tarımsal üretimini maalesef çok olumsuz yönde etkilemektedir. Ülkemiz aslında kendine has olan bitkiler yani gen kaynağının ülkemiz olduğu ürünlerde bile neredeyse ithalata yönelip ülke dışından bu ürünleri ithal etmek zorunda kalmaktayız.” diye konuştu.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.