İl Orman ve Su İşleri Müdürlüğü, “2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü” münasebetiyle sulak alanların önemi hakkında bir açıklama yaptı.
Sulak alanların ekosistemin değerli bir parçası olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Sulak alanlar kuşlar, balıklar, memeliler ve böcekler gibi yüzlerce hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu türlerin bazıları sadece sulak alanlarda yaşar ve sulak alanların korunması onların hayatta kalması için kritik bir öneme sahiptir. Sulak alanlarda, kuş ve balık türlerinin çoğunun yaşamlarını sürdürebilmeleri sulak alanlara bağlıdır. Buna ek olarak, bazı türler için sulak alanlar birincil üreme ve yuvalama alanıdır ve yaban hayatının bu bölümünün devamı sulak alanların kaderi ile doğrudan bağlantılıdır.” denildi.
“SULAK ALANLAR EROZYONU ENGELLER”
Sulak alanların su kalitesi bakımından da önemli katkılarda bulunduğu aktarılan açıklamada, “Sulak alanlarda yaşayan birçok bitki, böcek ve balık türleri diğer kirletici maddeleri emerek bu filtreleme işlemini daha da verimli hale getirirler. Sulak alanlar aynı zamanda sedimanı (tortu) tutarak hem sediman (tortu) ile karışmış fosforun yayılmasını hem de erozyonu engeller. Sulak alanlar, fırtınalı yağışlar sırasında sellerin önlenmesinde büyük yararları vardır. Seller sulak alanların olduğu yerlerde yüzde 80 oranında azaltılabilir. Sulak alanlar aynı zamanda yeraltı su kaynaklarını yenilemede de rol alırlar. Sulak alanların doğal filtresinden geçerek temizlenen su ile yeraltı su kaynakları yenilenir ve tekrar kullanıma hazır hale gelir. Sulak alanların ekonomik, kültürel, bilimsel ve rekreasyonel olarak büyük bir kaynak teşkil ettiğine ve yok olmaları halinde bir daha geri getirilemeyeceğine inanarak, sulak alanlarımızı koruyalım” ifadelerine yer verildi. (İsmail Güneş)