Son 15 yılda; 138.360 dekar araziyi sulamaya açılarak, çiftçilere yıllık 43 milyon TL zirai gelir artışı sağlandığını ve 22 derenin ıslahını DSİ tamamlandığını belirten Acu “Ilısu Barajı önyüzü Beton Kaplı Baraj tipinde dolgu hacmi ve gövde uzunluğu bakımından Dünyada birincidir. Gövde hacmi bakımdan ülkemizde Atatürk Barajından sonra ikinci, üreteceği enerji bakımından; Atatürk, Karakaya, Keban Barajından sonra dördüncü, Ülkemizin en önemli su kaynağı olan Dicle Nehri üzerinde yapılmış ve yapılmakta olan en büyük Baraj ve HES olma gibi önemli özelliklere sahiptir. Ilısu Barajı’nın kurulu gücü 1.200 MW olup, yıllık ortalama 4,12 milyar kilowatt saat enerji üretecektir” dedi. Barajın sadece Elektrik enerjisi üretiminden ekonomiye yıllık 1,5 milyar TL katkı sağlayacağını ifade eden Acu, “Barajın toplam maliyeti takriben 8,5 milyar TL’dir. Barajda %96 fiziki gerçekleşme sağladık. Haziran 2018’den sonra su tutma çalışmalarına başlanılacaktır” dedi.
YENİ HASANKEYF’E YAPILAN ÇALIŞMALAR
Ilısu Barajının inşası ile bölgede ticari ve kültürel gelişmelerin olacağını ifade eden Genel Müdür Acu “Yeni Hasankeyf İlçesi Modern Ticaret Merkezi’nin çalışmalarına 19.11.2015 tarihinde başlanılmıştır. Toplam 98 dükkân tamamlanarak kabulü yapılmış ve hak sahiplerine teslim edilmiştir. Hasankeyf Kaymakamlığı, Belediye Hizmet Binası, İlçe Emniyet Amirliği, PTT Hizmet Binası, cami, 58 örnek konut, 24 derslikli ilköğretim okulu, ticaret merkezi (11 dükkân),arıtma tesisi (5.000 kişilik) tamamlanmıştır. 118 konutun inşaatı tamamlanmış olup şu an lojman olarak kullanılmaktadır. Hasankeyf ilçesi Yeni Yerleşim Yeri hak sahipleri için 320 adet konut ve mezarlık inşaatına başlanmış olup, %62 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Ayrıca Hasankeyf ilçesi Yeni Yerleşim Yeri hak sahipleri için ilave 390 adet konut inşaatında da %65 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır” dedi.
ENERJİ VE SULAMA MAKSATLI BATMAN BARAJI…
Batman barajı hakkında da değerlendirmede bulunan DSİ Genel Müdürü Acu, barajın 1,9 milyar TL katkı sağladığını söyledi. “Plan ve projelerini hazırladığımız 2 baraj ve 3 gölet ile Batman’da sulanmadık arazi bırakmayacağız. Böylece çiftçilerimize zirai gelir artışı sağlayacağız” diyen Acu, “138.000 dekar araziyi suluyoruz. Sulama alanında 1996 yılında işletmeye açılan Garzan- Kozluk Sulama Kanallarını da rehabilite ettik. Böylece çiftçilerimiz daha verimli sulama imkânına kavuştular” dedi.
GARZAN SULAMASININ PROJELERİ HAZIRLANIYOR
Batmana yapılan hizmetlerin ileri ki aşamalarda özellikle tarımsal sulamanın önünü açacağını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Murat Acu, şunları söyledi “proje hazırlamalarına devam ettiğimiz Garzan Projesi Sulaması Batman Ünitesi ile 153.490 dekar arazi daha sulanacaktır. Bu işlerin projelerinin tamamlanmasına müteakip, inşaat ihalesine geçeceğiz. Bütün illerimizde olduğu gibi Batman’da da şehrin uzun vadeli içmesuyu problemini çözüyoruz. 2014 yılında tamamladığımız ‘Zilek Kaynakları Sulama Yapısı’ ile Zilek kaynak suları Ilısu Barajı gölalanı dışına alınmış olup, Batman şehir merkezinin 2050 yılına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanmasında kullanılabilir duruma getirilmiştir. Böylece Batman şehir merkezinin uzun vadeli içme ve kullanma suyu ihtiyacını giderme potansiyeli olan Zilek Kaynakları Ilısu Baraj gölünden korunmuştur. Bu suyu Batman şehir merkezine götürecek olan ‘Batman İçmesuyu İsale Hattı’ işinin projeleri hazır durumdadır” dedi. Acu, İluh Deresi ile birkaç derenin daha taşkın sulardan korunması için çalışmaların sürdüğünü, Batman Çayının baştan sona rehabilite edilerek ıslah edileceğini de sözlerine ekledi. (Mehmet İslamoğlu)