Ülkemizin 100 yıllık vizyonu içerisinde yer alan dünyanın en büyük su yapılarından ve aynı zamanda GAP Projesinin iki ayağından birisi olan Ilısu Barajı ve HES Projesinde önemli bir aşama daha gerçekleştirildi. 6 üniteden oluşan her bir ünitesi 200 MW olan toplamda 1200 MW kurulu güce sahip Ilısu Barajı ve HES inşaatında santral binası ünite 5’e ait 460 ton ağırlığında ve 8150 mm çapındaki rotor, her biri 250 ton kapasiteli 2 adet santral binası ana vinci yardımıyla başarılı bir şekilde yerine indirildi.
BARAJIN %97’si BİTTİ
Devlet Su İşleri Ilısu Projesi 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösali, Ilısu Barajı dolgu hacmi bakımından Türkiye'nin 2'nci, kurulu güç bakımından Türkiye'nin 4'üncü büyük barajı olduğunu belirterek, barajın şuan %97’sinin tamamen bittiği söyledi. Kösali, “Ilısu Projesinin toplam maliyeti 8,5 milyar TL olup Baraj ve HES ile sadece elektrik enerjisi üretiminden ülke ekonomisine yılda 1,5 milyar TL katkı sağlanacaktır” dedi.
TARIM ve ENERJİ ALANINDAN 4 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK
Barajın bitimi ile bölgede tarımcılık ve turizmin canlanacağını ifade eden Bölge Müdürü Ali Naci Kösali, “Ilısu Barajı sulama ve enerji alanında ülke ekonomisine sağlayacağı katkı ile birlikte bölge insanımızın refah düzeyini yükselterek hayat tarzını yaşam kalitesini değiştirecektir. Projenin bölgedeki işsizlik sorununa da çare olacak, 4 000 kişiye istihdam alanı, aileleri ile birlikte 28 000 kişiye geçim kaynağı sağlanacak, Bu proje tarım ve enerjiye yönelik bir proje olmasının yanı sıra bölgenin kültürel, ekonomik ve sosyal alanda gelişmesinde çok ciddi katkılar sağlayacak. Proje ile bölgenin tarım sektöründe balıkçılık, seracılık, badem yetiştiriciliğinde gelişmeler göstereceğini ve aynı zamanda bölgenin turizm alanında hak ettiği yeri alarak Hasankeyf ile turizm sektöründe istihdam alanında 39 kat artış yaparak yıllık 83 kat ekonomik katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu. (İsmail Güneş)