Batman Üniversitesi, 18 Mart Şehitler Günü'nü Çanakkale Kardeşliği Programı kapsamında düzenlenen "Çanakkale Savaşları Fotoğraf Sergisi" ve Çanakkale Destanı Paneli ile andı.
Merkez kampüste gerçekleştirilen programa; Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, Vali Yardımcısı Mekan Çeviren, Prof. Dr. Salim Cöhce ve Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu, STK temsilcileri, üniversite personeli, öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.
Batman Valiliği, Batman Üniversitesi, Türkiye Gençlik Konseyi ve Batman Belediyesinin desteği ile Batman Üniversitesinden 100 öğrenci, 18 Mart Şehitler Günü'nü Çanakkale'de anmak üzere Rektör Durmuş, Belediye Başkan Vekili Aksoy, Vali Yardımcısı Çeviren, üniversite personeli ve öğrencileri tarafından uğurlandı.
Uğurlama töreninde konuşan Rektör Durmuş; belediyenin katkılarıyla 100 öğrenciyi Çanakkale'ye uğurladıklarını söyledi.
Uğurlama töreninden sonra Çanakkale Savaşlarını anlatan 160 foto öyküden oluşan "Çanakkale Savaşları Fotoğraf Sergisi'nin açılışı Rektör Durmuş, Belediye Başkan Vekili Aksoy, Vali Yardımcısı Çeviren, Prof. Dr. Salim Cöhce ve Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu tarafından gerçekleştirildi.
19 Mart 2018 tarihine kadar gezilebilecek olan Çanakkale Savaşları Fotoğraf Sergisinin halkın ziyaretine açık olacağı belirtildi.
GİDİP DÖNMEYENLERİN FEDAKARLIKLARI ANLATILDI
Rektör Durmuş ve beraberindeki heyet, Çanakkale Savaşları Fotoğraf Sergisini ziyaret ettikten sonra "Çanakkale Destanı Paneline katıldı.
Kur'an-ı Kerim tilaveti ve şehitler için edilen duadan sonra açılış konuşması yapan Rektör Durmuş, "Tarihimizin en kanlı savaşlarından Çanakkale Savaşı'ndan zaferle çıkışımızın 103'üncü yıl dönümünde, bu savaşta hayatını vatan için kaybeden tüm şehitlerimizi saygıyla anıyorum." dedi.
Bugün burada, sadece bir savaşı değil, bir milletin varoluş mücadelesini andıklarını belirten Durmuş; bu ölüm kalım mücadelesinde genç yaşlı demeksizin, doğulu-batılı demeksizin, bu toprakların ekmeğini yiyen, suyunu içen herkesin kanıyla ve canıyla mücadele ettiğini vurgulayarak, gidenlerin ise pek çoğu dönemeyerek şehadet şerbetini içtiğini söyledi.
Çanakkale Savaşı'nı büyük yapan itilaf devletlerinin yenilmez dev gemileri, işgale gelenlerin asker sayısı ve topu tüfeği olmadığını ifade eden Durmuş, "Bu savaşı büyük yapan onları karşılayanların inancı ve asil ruhudur. Bu ruh ki namusunu çiğnetmeyen, geriye dönmeyi düşünmeden savaşan Asım'ın Nesli'nin ruhudur." diye konuştu.
Açılış konuşmasından sonra 'Çanakkale Destanı' konulu paneli Malatya İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salim Cöhce ve Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu'nun sunumlarıyla devam etti.
Panelin sonunda Belediye Başkan Vekili Aksoy, Prof. Dr. Salim Cöhce ve Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu'na plaket takdim etti.