SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

İNSANIN YAŞAM BOYU ÖĞRENMESİ VE YENİ NESİL

Son Güncelleme :

2022-01-07 13:31:24

Bir önceki yazımızda, toplumsal değişim ve bilişim toplumunu anlatırken de değindiğimiz gibi, son yıllarda gelişen bilgi ve iletişim teknolojileri ile İnternet teknolojileri, günlük işlerde, eğitim alanında ve bilgiye ulaşma ile bilgiyi paylaşma gibi birçok alanda yeniliklere yol açmıştır. Hızla gelişen bu dünyaya adapte olabilmek için bireylere artık kendini daha da geliştirmek, her gün yenilenen bilgiyi takip etmek gibi gereklilikler zorunlu hale gelmiştir. Bu durum toplumsal yaşamın birçok alanında değişimi zorunlu kılmıştır. Çağımızda artık bilgiye ulaşabilen, ulaştığı bilgiyi yorumlayabilen, buna yenisini katabilen ve bilgiyi yayabilen toplum ya da kişiler güçlü olarak kabul edilmektedir. Nihayetinde, toplumlar artık “kendini geliştiren” ve “yaşam boyu öğrenme” becerilerine sahip bireylere gereksinim duymakta, bireylerin de “yaşam boyu” öğrenme çerçevesi içerisinde sürekli yeni kazanımlar elde etmeleri ve kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir. Bu bakımdan kendimizi öğrenmeye kapatmamalı, yaşam boyu öğrenme ilkesine bağlılıkla her zaman yeni kazanımların içerisinde bulunmalıyız.

Ancak şu realiteyi de göz ardı etmemek lazım. Çocukluk ve gençlik yıllarımızı okullarda geçirmemiz, zaman açısından genel olarak problem teşkil etmemektedir. Ebeveynlerimiz bizlere kol kanat gererler ve eğitimi, eğitim yurdunda almamız için destek olurlar. Yaşımız ilerledikçe gerek ailenin, gerekse toplumun bireyden beklentileri artar ve doğal olarak birey bir hayat sigortası arayışına girer. Bu sigortanın adı “iyi bir gelecek” veya “iyi bir iş” olarak adlandırılabilir. Kimileri karşısına çıkan güzel fırsatları değerlendirerek, kimileri kendisini mecbur hissederek, kimileri de yalnızca zamanı geldiği için iş dünyasına atılır. Böylece bireyler doğal olarak zamanını okullara ayırmak yerine işine ayırmak, para kazanmak ve ailesine destek olmak zorunda kalır. Bu şekilde bireylerin öncelikleri gittikçe maddeselleşir ve bunun doğal bir sonucu olarak, bireylerin eğitim hayatı artık duraklar ve belki de biter.

Peki, gerçekten de eğitim hayatımızın bitmesi için geçerli bir neden var mıdır? Çalışırken de eğitim hayatımıza devam etmek, yeni öğrenimler ve kazanımlar elde etmek mümkün müdür?

Bugün sizlere, bir yandan çalışırken bir yandan da eğitiminizi büyük bir ciddiyet içerisinde sürdürmenizi mümkün kılacak, hayat boyu öğrenmeye sizi adapte ederek zihninizi öğrenmeye sürekli açık hale getirecek olan uzaktan eğitim uygulamalarından bahsetmek istiyorum.

Şu anda ülkemizdeki pek çok üniversite; ön lisans, lisans ve yüksek lisans bölümlerinde uzaktan eğitim seçeneği sunmakta, bu eğitimi veren üniversitelerin sayısı her geçen gün artmaktadır.

Yapılan istatistikler, çalışan kişilerin uzaktan eğitim seçeneğine her geçen gün daha fazla rağbet ettiğini bizlere gösteriyor. Uzmanların öngörüsü yakın gelecekte, uzaktan eğitimin yeni nesil bir yükseköğrenim hâlini alacağını ve birincil tahsil metodu olarak ön plana çıkacağını bizlere gösteriyor.

 

Hadi gelin, uzaktan eğitimin çeşitli yönlerden bize sağladığı kazanımlara bir göz atalım.

Nedir bu kazançlar?

 

1) Maddi Yönden Kazandırdıkları: Çoğu uzaktan eğitim programları için ödeme yapmanız gerekiyor. Fakat uzaktan eğitim alırken bir yandan da sahip olduğunuz işinize devam ederek, maddi yönden kayıp yaşamaksızın eğitiminizi sürdürebilirsiniz. Edineceğiniz yeni beceri ve sertifikalar sayesinde kim bilir, belki de çok daha iyi iş fırsatları yakalayabilirsiniz.

2) Zaman Yönünden Kazandırdıkları: Bugün, eğitim almak için çok ciddi süreler harcamak gerekiyor. Çocukluk ve gençlik yıllarında bu zamanı ayırmak mümkünken, daha ileriki yaşlarda eğitime zaman ayırmak imkânsızlaşıyor. Uzaktan eğitim uygulamaları sayesinde, eğitime ayıracağınız süre hem kısıtlı hem de maksimum verimli olacaktır. Bununla beraber eğitimlerinizi kendi programınıza göre hazırlayabilir ve zamanı etkin kullanarak, hayatınızı bir plan çerçevesinde yaşamaya kendinizi teşvik edebilirsiniz.

3) Birey Yönünden Kazandırdıkları: Eğer okulu ve eğitimi seviyorsanız, uzaktan eğitimlerle beraber öğrenmeye devam etmek bir hayal olmaktan çıkıyor. Ayrıca, her zaman eğitimini almak istediğiniz ama çeşitli sebeplerden dolayı bu eğitimden mahrum kaldığınız hayallerinizi gerçekleştirmek için uzaktan eğitim iyi bir fırsat olacaktır.

 

Şimdi de, uzaktan eğitim uygulamalarını yakından tanımak için birkaç tanesine birlikte bakalım. Yapacağınız araştırmalarla bu tarz projelerin çok daha fazlasına ulaşabilirsiniz.

  1. Udemy
    https://www.udemy.com/

Udemy, şu anda 15 milyondan fazla öğrenciye yönelik 45.000’den fazla kurs sunuyor. Teknolojiden, kişisel gelişime; spordan, tasarıma; pazarlamadan, yazılım geliştirmeye kadar… Üstelik bu eğitimlerin çok ciddi bir bölümü ücretsiz olarak karşımıza çıkıyor. Ancak, ücretli eğitimlere de ödeyeceğiniz paranın az miktarı Udemy’nin geliştirilmesine ayrılırken, geriye kalan para eğitimcilere dağıtılmaktadır. Bu açıdan da eğitmenler için Udemy, kazançlı bir iş fırsatı haline gelmektedir.

Udemy’de alıştığımız eğitmenlerin yanı sıra, Mark Zuckerberg gibi isimlerin de eğitmen olarak kendi kurslarını verdiğini de söylemeliyim. Udemy, maalesef ülkemizde çıktığı ilk zamanlarda tutulmamasına rağmen ciddi bir karar alarak dünyaya açıldı ve akabinde yepyeni başlangıç yaptı. Şu anda onlarca milyon dolarlık bir oluşum halini alan Udemy, Android ve iOS platformunda sunduğu mobil uygulamalarla, eğitimlerinizi aksatmamanız için her zaman yanınızda.

  1. Turkcell Akademi
    www.turkcellakademi.com/Akademi

Ülkemizdeki önemli uzaktan eğitim sağlayıcıları arasında Turkcell Akademi de yerini alıyor. Binlerce eğitim içerisinden dilediğinizi öğrenebileceğiniz geniş bir eğitim yelpazesine sahip olan Turkcell Akademi’de sertifika programları, kişisel gelişim, sınavlara hazırlık, İngilizce eğitimleri ve Girişimcilik Programları yer alıyor. Bir Turkcell Akademi hesabı oluşturarak, öğrenmeye hemen başlayabilirsiniz.

  1. Boğaziçi Üniversitesi Online İngilizce Dil Okulu
    http://onlineingilizce.boun.edu.tr/

Akademik yönden köklü geçmişi ve sahip olduğu eğitim değerleriyle; Boğaziçi Üniversitesi’nin “Yaşam Boyu Eğitim Merkezi” çatısı altında sunmuş olduğu Online İngilizce Dil Okulu, yalnızca ücretli İngilizce eğitim programları sunmaktadır. Eğitimi başarıyla bitiren kursiyerlere, Boğaziçi Üniversitesi’nden onaylı İngilizce sertifikası verilmektedir.

7/24 eğitim materyallerine erişim imkânı ve Boğaziçi Üniversitesi’nin uzman akademisyenlerinin size sunacağı mentörlük hizmeti de bu programlara dâhildir. Mentörler, eğitiminizdeki ilerleyişinizi takip ederek, eksik kaldığınız noktalarda size yol gösterici olmaktadır. Ayrıca online görüşmeler sayesinde, diğer kursiyerler ile beraber önemli konuşma eğitimleri ve grup çalışmaları da yaparak, İngilizceyi en iyi şekilde öğrenmeniz mümkün hâle gelir.

  1. Alison
    https://alison.com/

Alison, tıpkı Udemy gibi milyonlarca kullanıcının buluştuğu büyük bir uzaktan eğitim uygulamasıdır.  800’ü aşan ücretsiz kursları ile uzaktan eğitimi cezbedici kılan Alison’da, hâlihazırda 10 milyonu aşkın kullanıcı ders almaktadır.  Ayrıca Alison üzerinde online sertifika eğitim programları ve online diploma eğitim programları olmak üzere iki farklı kapsamda ücretli derecelendirme seçeneği bulunur. Bu sayede, ücretsiz aldığınız dersleri bir sertifika veya diplomaya dönüştürebilirsiniz.

Eğitimde öncü isimler de Alison’da eğitimler sunuyor. Bu isimler içerisinde Microsoft, Google, Stanford University, Columbia University, Cambrige ve daha niceleri bulunuyor.  Profesyonellerden, profesyonel eğitimler sizinle internet üzerinden buluşuyor!

  1. WizIQ
    https://www.wiziq.com/

Ücretsiz üye olarak 30 günlük deneme sürümüne başlayabildiğiniz bir diğer uzaktan eğitim uygulaması olan WizIQ’da hedeflenen, daha çok eğitimcilerdir. Burada, kendi sanal sınıfınızı oluşturabilir, öğrencileriniz için eğitim ve kurs materyalleri sunabilirsiniz. Ayrıca, eğitimlerinizi online olarak WizIQ üzerinden satarak, platformun sabit ücretini ödeyebilir ve kendiniz için ek gelir kaynağı oluşturabilirsiniz.

WizIQ’nun eğitimciler için sunduğu ücretli paketlerde kademeli olarak artan materyal depolama alanları, sanal sınıf ve üye sayıları, size özel domain imkânı, mobil uygulamanın kullanım hakkı ve daha pek çok opsiyon bulunmaktadır. Eğer bir eğitimci iseniz, WizIQ kullanarak kendi özgün eğitiminizi hazırlayabilir ve sanal sınıflarda öğrencilerinize sunabilirsiniz.

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.