Teknoloji çağı olarak adlandırabileceğimiz bu dönemde bilgisayar, tablet, telefon ve internet kullanımı artık hayatın vazgeçilmez gereçleri haline gelmiştir. İnternetin temel ortaya çıkış amacı bilgiye kolay, ucuz, hızlı ve güvenli ulaşmak ve iletişimi kolaylaştırmak olmasına rağmen internetin tahmin edilenden de hızlı yaygınlaşması patolojik aşırı kullanıma ve yeni bir bağımlılık türü olarak nitelenebilecek internet bağımlılığına yol açmaya başlamıştır.
Gelişen çağa hızla ayak uyduran ülkemiz de internet kullanımının giderek yaygınlaşması nedeniyle bu yeni tanımlanan bozukluk için uygun bir zemin oluşturmaktadır. Türkiye’de internet bağımlılığı problemi daha ziyade bu teknolojiye daha yatkın olan gençlerde ve çocuklarda daha fazla görülmektedir ve artık aileler çocuklarının internet kullanımının yol açtığı sorunlar nedeniyle bu bozukluğun tedavisinin arayışına girmeye başlamıştır.
İNTERNET…
* İnternet kelime anlamı “kendi aralarında bağlantılı ağlar
* İnternet, bireylerin her tür bilgiye kolaylıkla ulaşmasını sağlayan ve mesafe tanımaksızın diğer bireylerle hızlı şekilde iletişime geçmelerini olanaklı kılan bir iletişim ve bilgi paylaşım aracıdır.
* Bunun yanında internet; sürekli değişen, sınırı ve kontrolü olmayan bir araçtır.
* İnternet, heyecan verici özelliği nedeniyle aşırı ve problemli kullanıldığında da bir takım olumsuzlukları beraberinde getirebilmektedir
Kimler risk altında?
İnternet kullanım bozukluğu olan bireylerde değerlendirme sırasında en dikkat edilmesi gereken önemli risk faktörleri;
Aile içi çatışmalar yaşayan, sağlıklı iletişimi olmayan aile üyeleri Hayatlarında kaliteli vakit geçirebileceği aktiviteler bulunmayanlar Sosyal ilişkilerinde kendini ifade etmekte güçlük yaşayanlar
Aileleri teknolojiyi olumsuz ve bilinçsiz kullanan bireyler
Çevirimiçi geçen saatin günlük olarak fazla olması,
Yalnız olması nedeni ile sosyal ağdan aşırı destek bekleyen ergenler,
Düşük özgüven,
Ertelemeye yatkınlık,
Problem çözme becerilerine güvenmeme,
Yalnızlık-izole edilme,
Akran zorbalığına maruz kalma
Spordan uzak duran ve hareketsiz yaşamı tercih edenler
Olumsuz ve bağımlı arkadaş çevresi bulunanlar
Ders başarısı sürekli düşük olan ya da okul dışı faaliyetlere karşı isteksiz olanlar
Arkadaş edinme, iletişim kurma ve iletişimi devam ettirme becerileri az olanlar
Benler, öteki tarafından fark edilmek ister. Fark edilmek bizi zararlı alışkanlıklardan koruyor. Fark edilmeyen benler teknoloji dünyasından yanlış ilişkiler kurmaya başlayarak fark edildiklerini düşünüyorlar. Bundan dolayı bilinçsiz teknoloji kullanımı kimlik gelişiminde gerileme sebep oluyor. Bilinçli teknoloji kullanımı kimlik gelişiminde ilerleme sağlar.
Aile olarak dijital okur yazarlık konusunda kendimizi eğitmeliyiz.
Aileler olarak yapılacak en önemli adımlardan biri ailelerin kendi davranışlarından başlayarak yani kendilerini gözlemleyip öyle çocuklarına bu konuda davranışsal geri bildirim vermeleri çok önemli.
Kitap okuma saatleri, duygularımızı fark etme saatleri, birbirimizi fark etme saatleri, sessizlik saati gibi saatler ailelerin kendi dinamiklerini gözlemleri açısından çok önemlidir.