Düşünceler zihnimizde kendiliğinden ortaya çıkarlar. Ortaya çıkmaları için ayrıca çaba göstermeniz gerekmez. Beynimiz durmadan düşünceler üretir. Aklımıza gelen düşüncelerin sadece bir düşünce olduğunu bilmek ve geldikleri gibi geçip gitmelerine izin vermek gerekir. Zihnimiz geçmiş ve gelecek ile ilgili düşünceleri bize sürekli taşımaya devam eder. Bu düşüncelerden kurtulmak hiç kolay değildir. Aklımıza gelen düşünceler bizi üzen ya da sevindiren düşünceler olabilir. Nasıl olursa olsun onları bir misafir karşılar gibi iyi karşılamak gerekir. Çünkü onlar kalıcı değildir. Tıpkı eve misafir gelmesi gibi gönüle gelir, bir süre eğlenir sonra da giderler. Bu yüzden onların peşine takılıp analiz etmeye çalışmak anlamsızdır. Onlar denizin dalgaları gibi bir görünüp bir yok olurlar.
Hz. Mevlana bu konuda şöyle diyor: “Her gün, gönüle gelen düşünce o gün, sabah çağı gelen konuğa benzer, ev sahibine hükmeder, huysuzlukta bulunur. Ev sahibi olmanın şanı, konuğu görüp gözetmek, ağırlamak ve nazını çekmektir.
Konuk evine her gün nasıl bir yüce konuk gelirse onun gibi her an da sana bir fikir gelir. Canım, fikri bir adam say. Çünkü adam, fikirle değerlidir, fikirle diridir.”
"Misafirhane" şiiri Mesnevi'de bu konu ile ilgili beyitlerin tercümesidir.
MİSAFİRHANE
İnsan kısmı bir misafirhane,
Her sabah yeni birisi gelir.
Bir sevinç, bir bunalım, bir zalimlik,
Aniden farkına varmak bir şeyin,
Hepsi beklenmedik misafir.
Hepsini karşılayıp eyle!
Evini vahşetle süpürüp,
Bütün mobilyalarını boşaltan
Bir kederler kalabalığı bile gelse.
Her geleni alnının akıyla misafir et.
Olur ki yeni bir zevk getirmek için
Boşalttılar evini.
Karanlık düşünce, utanç ve garez,
Hepsini gülerek karşıla kapıda
Ve buyur et içeri.
Minnettar ol her gelene
Kim gelirse gelsin.
Çünkü bunların her birisi
Öte taraftan bir kılavuz
Olarak gönderildi.
Düşünce kontrolü çok önemlidir.
Mevlana der ki:
“ Sen düşünceden ibaretsin, geriye kalan et ve kemiksin. Gül düşünürsün gülistan olursun. Diken düşünürsün dikenlik olursun.”
Tabi burada kastedilen düşüncenin yorumlama kısmına atıf yapıyor.
Eğer bu istemsiz düşünceler zihninize sürekli geliyor ve geldiği için sürekli eylemsel ritüeller yapıyorsanız ruh sağlığı hizmeti almayı ihmal etmeyiniz.
Kaynak: Mesnevi 5. cilt- 3676: Çeviren: Vehbi Taşar. Coleman Barks “Essential Rumi”
Yasir ATALAY
Psikolog&Psikoterapist