Son yıllarda yapılan çalışmalarda bağırsak sağlığı insan vücudunun büyük bir oranda etkilediğini görmekteyiz neredeyse danışanlarımın büyük bir çoğunluğunda bağırsak problemi yaşadıklarını şahit oldum. Peki, nedir bu bağırsak sağlığı ve beyin ile olan ilişkisi?
Araştırmalar anne karnındaki gelişimi sırasında beyin ile bağırsakların aynı doku kümesinden meydana geldiğini ortaya koyuyor. Bunun yanı sıra bağırsak duvarında sinir hücrelerinden oluşan bir katman bulunuyor ve bağırsaklarımız bu sayede sempatik ve parasempatik sinir sisteminin maddelerinin iletimini, bazı uyarıcı hormonların ve koruyucu salgıların dengesini kontrol ediyor. Bu yüzden her gün beslenme yoluyla vücudumuza giren organizmaların zararlı ya da yararlı olduğunun farkına varan ilk organ bağırsağımız oluyor, bu uyarı sonucunda savunma mekanizmasıyla vücuttan uzaklaştırmaya çalışır.
Bağırsak florası yani bir diğer adıyla mikrobiyata, genel sağlığı etkileyen onlarca özelliğe sahiptir. Birçok sağlık sorununun nedenine baktığımızda zarar gören bağırsak florasını görürüz. Bu yüzden bağırsak florası sağlığı, önem verilmesi gereken bir canlı organizma bütünlüğüdür. Bağırsak florasının bozulduğu durumlarda ishal ya da kabızlık durumları meydana gelebilmektedir. Yani ishal durumu da kabızlık durumu da bağırsaklardaki yararlı bakterilerin öldüğü anlamına yani florasının bozulduğu anlamına gelmektedir.
Beyin ve bağırsaklar birçok durumda birbirini etkiliyor. Otizm, Parkinson hastalığı, depresyon gibi farklı alanlarda beyin kadar bağırsakların da belirleyici bir rolü var. Örneğin; sindirim sisteminde sıkıntı yaşayan hastaların ruhsal sorunlar da yaşadığını gösteren veriler bulunmakta. Bu sebeplerden dolayı bağırsaklar aktif ve belirleyici ‘’ikinci beyin’’ olarak anılıyor. Poliklinikte sıklıkla karşılaştığımız problemlerden biri kabızlık. Serebral palsili çocuklarda ya da otistik çocuklarda sıklıkla bağırsak probleminin meydana geldiğini buna bağlı olarak çocuklarda huzursuzluk, gece uyku bozukluğu, hiperaktivite gibi sorunlarla karşılaşabiliyoruz. Biz bu tür problemlerin sebeplerini araştırırken öncelikli hedefimiz kişinin bağırsak problemini çözüp zamanla gece uykularını düzene koymaya başlayıp huzursuzluğunu büyük ölçüde azaltmak. Ortalama 25-30 hasta üzerinde yaptığımız değerlendirmeler sonucunda kabızlık problemi çözülen çocukların %80-85 oranında düzelme meydana geldiğini gözlemledik. Kabızlığı önlemek için yapılacakları ise şöyle sıralayabiliriz; probiyotik oranı yüksek gıdaları tüketmek(ev yapımı yoğurt, kefir), günde 10-12 bardak su, kuru incir, kuru kayısı, kuru erik, kurubaklagil gibi lifli gıdalar ve elbette eksik edilmemesi gerekilen durum yürüyüş. Yemekten en az 1-1,5 saat sonra 25-30 dk yürüyüş yapılmalıdır.
Sağlıkla kalın.