Her sene olduğu gibi bu sene de anız yakma sorunu gündemde. Valilikler, belediyeler, itfaiyeler ve ben de dahil olmak üzere birçok kişi bu konuda uyarılarda bulunuyoruz. Ama ne yazık ki bazı duyarsız çiftçiler, bir iki teneke mazot harcamamak için tarlalarını ateşe veriyor.
Anız yakmanın birçok zararı var. Hava kirliliğine neden oluyor, böcekleri ve diğer canlıları öldürüyor ve toprağın verimini düşürüyor. Devlete ve topluma inat yakılan bu yangınlar bazen ekili tarlalara da sıçrayabiliyor.
Bu sorunun önüne geçmek için bence kanuni düzenleme yapılmalı. Anız yakan çiftçilerin en az iki sene boyunca tarlalarını ekmesi engellenmeli ve çiftçilik karnesi askıya alınmalı. Hatta bu konuda köy muhtarları da aktif rol almalı ve anız yakanları uyarmak zorunda olmalı.
Anız yakanlara verilen cezalar da caydırıcı değil. Dekar başına verilen ceza iki sigara paketi parası bile etmiyor. Bu cezaların artırılması ve denetimlerin sıkılaştırılması gerekiyor.
Hollanda ve Ukrayna gibi ülkelerde çiftçilere çok daha katı kurallar uygulanıyor. En ufak bir hatada büyük cezalar alıyorlar. Ama bu ülkeler aynı zamanda dünya devi tahıl üreticileri.
Bizde ise hala tarımda geleneksel yöntemler kullanılıyor. Tarlaları nadasa bırakmak yerine, bir an önce tekrar ekebilmek için anızları yakıyoruz. Bu da toprağın mineralini öldürüyor ve verimini düşürüyor.
Anız yakmak bir suçtur ve bu suça dur demeliyiz. Bu dünya hepimizin ve her canlının yaşamaya hakkı var. Kimsenin havamızı kirletmeye ve toprağımıza zarar vermeye hakkı yok.
Çözüm Önerileri:
Anız yakan çiftçilere caydırıcı cezalar verilmeli.
Denetimler sıkılaştırılmalı ve anız yakanlar tespit edilmeli.
Çiftçilere anız yakmanın zararları ve alternatif çözümler hakkında eğitim verilmeli.
Hollanda ve Ukrayna gibi ülkelerdeki tarım yasaları incelenmeli ve ülkemize uyarlanabilecek düzenlemeler yapılmalı.
Anız yakma sorunu ancak hepimizin birlikte çalışmasıyla çözülebilir. Bu konuda yetkililerden ve çiftçilerden duyarlılık bekliyoruz.