İlimizde son 5 yıldır dolandırıcılık vakaları hat safhaya ulaşmış durumda. Bu vakıalarda genelde hem dolandırılan kişiler hem de banka hesabına para gelen kişiler mağdur olmuş oluyor.
DOLANDIRICILIK OLAYI NASIL GERÇEKLEŞİYOR?
Ne yazık ki çok farklı dolandırıcılık sistemleri gelişmiş durumda. Bunlardan en yaygın olanı; Öncelikle bir kişinin sosyal medya hesabı hacklenir ve o kişinin hesabından diğer arkadaşlarına ulaşılır. Akabinde asıl dolandırıcı daha önceden mobil bankacılık bilgilerini aldığı herhangi bir kişinin iban adresine para aktarılması ister. Bu sayede asıl dolandırıcılar başka bir kişinin banka hesabını kullandığı için kendi izini kaybettirerek bu suçu işlemiş olur. Başka bir dolandırıcılık olayı da sosyal medyada sponsorlu içeriklere tıklanarak kişinin bilgileri kopyalanmakta ve telefonuna veya bilgisayarına virüs bulaştırılmaktadır. Bilgilerini kopyaladığı kişileri farklı yöntemlerle dolandırıyorlar. Bazen de şöyle hususları gördük; güvenilir web sitelerin birebir benzerleri yapılarak vatandaşlar aldatılabiliyor. Kişi bir alışveriş yaptığını zannederek dolandırılmaktadır. Online satış sitelerinin, e-ticaret sitelerinin , 2. El alım satım yapılan sitelerin birebir kopyaları yapılarak o kişilerin bir anlık hatasıyla dolandırılabilmektedirler. Son olarak kendilerini polis, avukat, savcı, hakim olarak tanıtarak da vatandaşları dolandırabilmektedirler.
ASLA BİR BAŞKASINA MOBİL BANKACILIK ŞİFRENİZİ VERMEYİN!
Öncelikle belirtelim ki hiç kimseye en yakın arkadaşlarınıza bile mobil bankacılık bilgilerinizi vermeyin. Zira hesabınıza gelen dolandırıcılık veya yasadışı bir paradan ötürü kendinizi mahkemede görebilirsiniz
Söz konusu dolandırıcılık faaliyetine yapan kişilerin elinde binlerce gencin mobil bankacılık bilgileri mevcuttur. Kimi gençlere çok cüzi paralar karşılığında , kimi gençlere de iş vaadiyle mobil bankacılık bilgileri istenmektedir. Kendilerine ulaşılmaması için gençlerin banka hesaplarını kullanan dolandırıcıların izine de ulaşılamamaktadır. Bu sebeple özellikle belirtmeliyiz ki genelde asıl dolandırıcılar kendi iban bilgilerini kullanmazlar. Ve onlara ulaşılamadığı için de çok rahat hareket ederler.
MAHKEMELER ASIL DOLANDIRICILARI BULAMADIĞI İÇİN BANKA HESABINA PARA GELEN KİŞİLERE CEZA VERMEKTEDİR.
Söz konusu dolandırıcılık suçları TCK 158/1 f bendinde düzenlenmiş ve söz konusu suçun alt sınırı 3 yıl üst sınırı 10 yıldır. Ve son zamanlarda mahkemelere bu suçtan ötürü gelenlerin sayısı bir hayli fazla. Adliyelerde en çok karşılaştığımız durum ise yukarıda da belirtiğimiz üzere banka hesap bilgilerini 3. Kişilere veren kişiler söz konusu suçun asıl faili oluyor. Asıl dolandırıcılara da ulaşılamadığı için de mahkemeler banka hesabına para gelen kişilere ceza vermek durumunda kalıyorlar. Bu durumda ailelere de çok iş düşüyor. Gençlerimizi uyaralım. Asla bir başkasına hesap bilgilerini vermemesi noktasında tembihleyelim.